Afbeelding
Foto: Latax
update

Gemeente zegt contract met Latax TaxiCentrale op

Algemeen

LAREN Taxibedrijf Latax wordt - na 26 jaar - door de gemeente Laren per 31 december 2020 aan de kant gezet. Niet vanwege wanprestaties in het Wmo-vervoer, maar omdat de gemeente volgens de Aanbestedingswet moet en wil handelen. Sebastiaan Rigter, eigenaar van het vervoersbedrijf, noemt het een 'grote klap'. Er zullen meerdere ontslagen volgen. "Anders is het niet vol te houden." Zijn hoop is gevestigd op de gemeenteraad die hierover nog een noot te kraken heeft.

Het contract tussen Latax en de gemeente Laren van onbepaalde tijd dateert al sinds 1994. "De samenwerking was altijd naar volle tevredenheid. We hebben in al die tijd nog geen half A4'tje aan klachten. Dus waarom een taxibedrijf weggooien als het goed gaat? Ik snap het niet", aldus Rigter, die dit vers binnengekomen nieuws nog eens goed op een rijtje moet zetten. Latax heeft zes voertuigen rijden, en heeft vijf fulltime medewerkers en één oproepkracht in dienst.

Europees

"De jaaromzet van Latax voor Laren is van een dergelijk niveau (meer dan 214.000 euro gerekend over vier jaar) dat wettelijk aanbesteed dient te worden", meldt wethouder Karin van Hunnik in een collegebrief aan de gemeenteraadsleden. Buiten kijf staat dat het Wmo-vervoer geregeld moet worden. Maar hoe? Volgens de wethouder zijn er twee opties: de gemeente Laren voert zelfstandig een Europese aanbestedingsprocedure uit of de gemeente Laren maakt gebruik van het voorstel van de Regio om samen met andere regiogemeenten inhoud en vorm te geven aan het doelegroepenvervoer. "Het zelfstandig als Laren voeren van een aanbestedingsperiode is risicovol en daarom geen goede keuze", aldus Van Hunnik, die snel met een raadsvoorstel komt.

Inwoners, die al aanschafte en betaalde taxibonnen in huis hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Voor hen komt een compensatieregeling.

Update

Inmiddels zijn gebruikers boos over de actie van de gemeente Laren. Ze uiten hun ongenoegen op onze website. Een burger is gisteravond laat online een petitie gestart. Deze was zojuist (9.00 uur) al door 120 mensen ondertekend.

Uit de krant