Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Buurtbewoners niet verrast over vondst drugslab: 'Hier was iets niet pluis'

Buurt / wijk

EEMNES - Nee, verbaasd zijn enkele nieuwsgierige bewoners van de verder rustige Veldweg niet vrijdagmorgen als zij toekijken hoe de politie in huisnummer 6, een woning van de Alliantie, een drugslab ontmanteld. "Als je ziet hoe die woning erbij stond...", zucht een oudere man. 

De politie kwam in actie in de nacht van donderdag op vrijdag nadat er al vanuit de buurt meldingen waren binnengekomen over de betreffende woning. "Omdat er aanwijzingen waren dat er drugs geproduceerd werden, is de woning onderzocht en de wijk afgezet", schrijft de politie in een persbericht vrijdagmorgen. 

Vervolgens is een laboratorium aangetroffen dat diende voor de productie van synthetische drugs. Vervolgens is een 35-jarige man uit Eemnes aangehouden in verband met deze vondst. Om welke drugs, hoeveelheden en waarde het gaat is nog de vraag. Ook is niet duidelijk of er een verband is met de drugsvondst van een week geleden op de Te Veenweg Zuid. Daar werd crystal meth met een straatwaarde van maar liefst 16 miljoen euro aangetroffen. 

Terwijl de politie vrijdagmorgen rond 9.30 uur druk doende is en medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen met mondkapjes op de woning in- en uitlopen - een toeschouwer roept gekscherend 'corona' - kunnen sommige buurtbewoners het niet nalaten een kijkje te nemen. "Ik werd net gebeld door mijn schoonzuster die het op internet had gelezen en zich afvroeg wat er was gebeurd", zegt de oudere man. "Maar ik heb vannacht niks gemerkt, al verbaast het me niks. Het gordijn bij het raam was al maanden dicht."

Een buurtbewoner vertelt dat haar man enige tijd terug de politie had getipt over de betreffende woning. "Alles was altijd dicht en 's nachts kwamen er vaak van die dikke Mercedessen voorbijrijden. Je wilt niet weten wat voor volk daar in zat. Die gingen dan de woning binnen en even later gingen ze weer weg. Een hoop geschreeuw hoorde je dan ook. Je wist gewoon: hier is iets niet pluis."

Een buurvrouw heeft de gehele nacht politie in de auto zien zitten. Ook zij is niet verrast wanneer zij hoort wat er loos was in de woning. "De man die ernaast woonde, had er echt heel veel last van. Dat zei hij niet zo hardop." Volgens haar woonden er in het pand 'twee jonge knapen en een hele dikke volksvrouw'. 

De Veldweg is verder een straat waar veel oudere alleenstaanden wonen, vervolgt de vrouw. Men let wel op elkaar. Dat is nodig ook, want twee weken terug werd er bij een alleenstaande man, terwijl hij lag te slapen nog ingebroken. Wat betreft de bewoner(s) van het huis waar het drugslab is aangetroffen, hoopt zij dat deze mensen wegblijven. "Laat er maar een leuk jong gezin met een baby of zo voor terugkomen."

Dat laatste is allemaal nog de vraag. Een woordvoerder van de Alliantie laat weten dat er bij de woningcorporatie geen signalen bekend waren over een verdachte situatie in het pand. Voorlopig wacht men het politieonderzoek af. Mocht blijken dat het inderdaad foute boel was, vertelt zij, 'nemen wij passende maatregelen'. 

Uit de krant