Oud PTI’ers Jaap Hooijmeijer en Eric van der Kamp halen herinneringen op bij de werkende telexmachine PACT200.
Oud PTI’ers Jaap Hooijmeijer en Eric van der Kamp halen herinneringen op bij de werkende telexmachine PACT200. Foto: Joris Klaui

Nostalgisch treffen van de 'Triomf der techniek' in Eemnes

Algemeen

EEMNES - De ruim honderd bezoekers van de reünie van voormalig Philips-medewerkers uit Eemnes zijn afgelopen donderdag in het Huis van Eemnes verwelkomd met het reclamebord PHILIPS TRIOMF der techniek. Dat was de eerste confrontatie met een greep van tentoongesteld materiaal uit zolders en berghokken als tastbare herinneringen aan Philips’ Telecommunicatie Industrie (PTI) in Hilversum en Huizen. Daarbij ook gerekend de lokale verkochte afsplitsingen: Atos Origin, Lucent, NEC, Peek, Thales, VDL-MPC.

Ruud Klaui was op het idee gekomen door een toevallig gesprek met ir. Wiarda in een wachtkamer, waar nog enkele andere ex-PTI’ers bleken te zitten en die helemaal opfleurden toen het gesprek op Philips kwam. Gedreven als hij is, heeft Klaui samen met Herman Goossens en Jos Teisman de reünie op poten gezet, daarbij ook nog geholpen door een kring van verschillende anderen. 

Herinneringen

De avond stond vooral in het teken van het uitwisselen van herinneringen en anekdotes. Klaui had ook kunnen doorgaan voor conferencier met zijn snedige inleiding. Naar voren kwam dat het bedrijf een sfeer uitstraalde van een grote collegiale familie. In Eemnes werd bijvoorbeeld de oude Zuidbuurt in de jaren rond 1970 grotendeels ingenomen door PTI-medewerkers. Peter Calis, tegenwoordig wethouder in Laren, presenteerde zijn ervaringen - veel creatieve handelsgeest - met het zeer winstgevende en gigantische telecomproject in Saudi Arabië, dat vanaf 1976 vele jaren werk gaf en samen met Ericsson (Zweden) werd uitgevoerd. Veel opgetogen verhalen werden uitgewisseld.

Pubquiz

Na de pauze werd een ‘pubquiz’ gehouden over bedrijfsgebeurtenissen. In de winnende groep zaten toevallig twee co-auteurs van het boek Overschakelen over de geschiedenis van PTI. De argeloze lezer zal mogelijk denken: "Hoezo triomf, het bedrijf is toch verdwenen? Zo triomfantelijk was het toch blijkbaar niet." Een belangrijke oorzaak is dat Philips, een groot en zeer divers conglomeraat van bedrijfstakken, moest focusseren om niet ten onder te gaan. Door de nog zeer nationalistisch ingestelde telecommarkt van de jaren 80 kon Philips de extreme ontwikkelkosten voor nieuwe telecomsystemen niet ophoesten. De grote afsplitsing van de helft van PTI naar AT&T (later Lucent) werd in 1985 een feit. Ir. Van Dedem werd daarover aangehaald: "Als je in bed gaat liggen met een olifant, dan lig je eruit als hij een keer niest." Zo ging het ook ongeveer. Dat neemt niet weg, los van alle nostalgie, dat er grote dingen zijn gedaan bij PTI, zoals wereldvermaarde telegrafie- en transmissiesystemen, onverwoestbare telefooncentrales, de eerste beeldtelefoon en een raketvolgsystemen voor de ruimtevaart. Dus, ja met trots triomf, maar op zijn tijd.

Uit de krant