De avond van de vechtpartij op 8 december 2019.
De avond van de vechtpartij op 8 december 2019. (Foto: © Bob Awick )

Officier eist drie jaar cel tegen relschopper 't Bonte Paard

LAREN De officier van justitie heeft drie jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 19-jarige verdachte uit Marknesse voor poging tot doodslag op een politieagent op 8 december vorig jaar bij 't Bonte Paard in Laren. Naast de poging tot doodslag vindt de officier van justitie dat het ook bewezen kan worden dat de verdachte diezelfde avond een barman mishandelde.

"Ik wilde de verdachte bevrijden uit de wurgklem waarin hij werd gehouden. In plaats daarvan probeerde de man mij van het leven te beroven." In een emotionele slachtofferverklaring richtte de jonge politieagent zich vanochtend in de rechtbank Lelystad tot de 19-jarige verdachte die een paar meter voor hem met gebogen hoofd zat te luisteren. De agent vertelde dat hij die avond - toen hij met zijn collega bij 't Bonte Paard arriveerde - de verdachte op de grond zag liggen. Hij wilde hem bevrijden omdat hij zag dat de man geen lucht meer kreeg. "Ik riep 'politie' en probeerde de man te hulp te komen", aldus de agent die zijn slachtofferverklaring van papier voorlas.

Toen de agent dichterbij kwam, rukte de man zich uit de wurggreep los en viel plots de agent aan. De agent kreeg een trap tegen zijn hoofd en viel op de grond. Hij hoorde een harde piep in zijn oor en voelde zich duizelig worden. Bij het overeind komen, kreeg hij nog een trap tegen zijn hoofd. De agent viel op zijn rug en het werd zwart voor zijn ogen. Hij voelde dat hij naar achteren werd getrokken. Door zijn oogharen zag hij de agressieve blik van verdachte die op het punt stond nog een keer uit te halen. De agent vreesde voor zijn leven, greep naar zijn pistool en schoot de verdachte in zijn schouder. Vervolgens raakte de agent buiten bewustzijn.

"Wat een vreselijk verhaal, en dat door toedoen van iemand die extreem agressief is door veel te veel alcohol", aldus de officier van justitie die verwijst naar verklaringen van getuigen en de zeventien glazen bier en drie shotjes die de verdachte die avond had gedronken bij de ijsbaan tegenover het café. De verdachte die samen met zijn vader, moeder en jongere broertje een drankspelletje had gespeeld, was bij de ijsbaan weggestuurd. In het café 't Bonte Paard wilde het viertal het drankgelag voortzetten, maar daar was men door de ijsbaan gebeld met het verzoek geen alcohol meer aan het gezin te geven. Dit schoot bij verdachte in het verkeerde keelgat, hij werd boos en gaf de barman een klap in zijn gezicht. In de vechtpartij die daarop volgde raakten steeds meer mensen betrokken. Toen de gealarmeerde politie arriveerde, lag verdachte op de grond, door een bezoeker in een wurggreep gehouden.

De verdachte zei tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak enorm veel spijt te hebben. Hij was normaal niet agressief. Van de avond zelf kon hij zich niets meer herinneren. Zijn advocaat vroeg de rechtbank de verdachte te berechten via het adolescenten strafrecht en hem niet terug te sturen naar de gevangenis. Daarnaast liet de raadsvrouw weten dat de verdachte aangifte tegen de agent heeft gedaan, omdat deze buitenproportioneel geweld zou hebben toegepast. "Waarom gelijk schieten terwijl er ook pepperspray gebruikt had kunnen worden."

De officier van justitie liet weten dat er nog een onderzoek van de Rijksrecherche loopt naar de handelswijze van de agent. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Meer berichten