Lucas Mol en zijn partner Sanne Oomen.
Lucas Mol en zijn partner Sanne Oomen. Foto: Tessa Jol

Pleisterplaats De Groene Afslag; 'watertrappelen zonder subsidie'

Algemeen

LAREN - Ondernemer Lucas Mol uit Huizen stond aan de wieg van De Groene Afslag, de circulaire en duurzame pleisterplaats op Crailo. Inmiddels is hij ruim een jaar verder, nam hij samen met het team talloze initiatieven, organiseerde hij vele activiteiten en weten zzp'ers én een tiental bedrijven er hun werkplek te vinden. Maar, het blijft 'watertrappelen zonder subsidie'.

Of hij er mag blijven, weet hij - gezien de ontwikkeling van het Crailo-terrein niet, maar hij hoopt natuurlijk wel dat zijn idee door de gemeenteraden van Laren, Hilversum en Gooise Meren omarmd blijft, want dan heeft de nieuwe woonwijk op voorhand al een kloppend hart voor lering en vermaak. Mol: "Daar is De Groene Afslag namelijk óók voor bedoeld." Het doet hem tevens deugd dat raadslid Bart Vos (Larens Behoud) zich afvraagt waar De Groene Afslag in het nieuwe Crailo-plaatje komt te liggen.

Ondernemersrisico

Lucas Mol, een man met een getraind communicatiebrein, realiseert zich dat hij met De Groene Afslag, een multifunctionele ontmoetingsplek waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat, een ondernemersrisico neemt. "So be it. Dan heb ik er in ieder geval mijn ziel en zaligheid in gelegd." Toch denkt hij dat het niet zo'n vaart loopt en dat de 'beslissers' De Groene Afslag als een meerwaarde voor de nieuwe wijk zullen zien. Hij verwacht overigens dat het nog wel even duurt voordat de heipalen de grond ingaan. "Volgens mij is het niet voor de zomer van 2021 gefikst", zegt hij.

Dollartekens

Omdat de Huizer in zijn project gelooft, heeft de ondernemer zijn nek uitgestoken en zich in de schulden gestoken. "Ik zit hier echt niet met dollartekens in mijn ogen, en zoals bij elke start-up kost het ons bloed, zweet en tranen, maar financieel begint het langzamerhand te lukken. We komen in een fijne fase; het idee slaat aan. Ik kan er behoorlijk van genieten als ik, nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, hier om kwart voor negen binnenloop en acht mensen achter hun laptops zie werken. Op deze plek woonden anderhalf jaar geleden nog drie gescheiden kerels anti-kraak! Het begint écht tot leven te komen." Er zijn inmiddels 126 mensen van vlees en bloed (84 voltijdsbanen gecreëerd) die De Groene Afslag als hun vaste werkadres noemen.

Aubade aan Gooise boom

Eén van zijn speerpunten op dit moment is het samenstellen van een bijzondere tocht door 't Gooi, waarbij bomen centraal staan. Mol noemt het een 'aubade aan de Gooise boom'. Eerder deed hij aan de inwoners al een oproep om het verhaal van hun favoriete Gooise boom met hem te delen. "Daar heb ik een stuk of vijftien reacties op gekregen. Maar ik wil er wel tachtig hebben. We moeten dus nog flink aan de bomen schudden", lacht hij. Deze bijzondere bomenactie is overgewaaid vanuit Melbourne (Australië). "Daar hebben de bomen - net als in het Vondelpark in Amsterdam - een nummer. Later kregen deze Australische bomen een eigen e-mailadres, waar mensen een bericht naar konden sturen. Eerder om aan te geven of een boom ziek was of dat er een kat in zat. Maar wat gebeurde er? Er kwamen geen technische mails, maar allerlei 'liefdesbriefjes'. Dat vind ik zo'n mooi fenomeen dat ik het naar 't Gooi heb gehaald." De Huizer wil alle inbreng bundelen tot een 'wandelkaart of iets digitaals'. Welke Gooise boom laat jouw hart sneller kloppen? Op www.degroeneafslag.nl staat een grote knop met een inschrijfformulier.

De Groene Afslag aan de Amersfoortsestraatweg.

Uit de krant