Afbeelding
Partnerbijdrage

Elektrisch rijden: steeds meer laadpunten

Algemeen

Elektrisch rijden blijft aan populariteit winnen, niet alleen met de auto, maar ook met de elektrische fiets. Het is goed nieuws dat forensen, inwoners en toeristen zich op een groenere manier gaan verplaatsen. De gemeente werkt hier dan ook graag aan mee. Zo is het mogelijk om de gemeente te vragen om het plaatsen van een oplaadpaal voor de elektrische auto.


Groeiend aantal laadpunten
Voor de elektrische rijder zijn er steeds meer laadpunten beschikbaar in de regio Gooi & Vecht. Hierdoor kost het steeds minder moeite om de auto op te laden, wat prettig is voor de groene rijder. Momenteel zijn er alleen al in Blaricum 25 oplaadpunten. Gemeente Blaricum heeft een overeenkomst gesloten met MRA-Elektrisch. Dit houdt in dat de gemeente meewerkt aan een netwerk van openbare oplaadpunten om het elektrisch rijden te stimuleren. (Toekomstige) eigenaren van elektrische auto's die in Blaricum wonen of gevestigd zijn, kunnen een verzoek indienen voor een nieuw oplaadpunten. Om in aanmerking te komen moet het niet mogelijk zijn om op het eigen terrein een oplaadpunt te plaatsen.


Voordelig elektrisch rijden
Elektrisch rijden is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een elektrische auto is vaak wel duurder in aanschaf, maar dit verdient zich vanzelf terug via de lagere gebruikskosten. Zo is de elektrische auto goedkoper in variabele en vaste lasten en kan men deze met de goedkoopste autoverzekering verzekeren om nog meer te besparen. Thuis laden is het voordeligst, maar ook bij een openbare laadpaal vallen de kosten voor het opladen mee. Het opladen aan een snellaadpaal is een stuk prijziger, alleen heeft dit als voordeel dat de batterij al binnen 20 minuten vol genoeg zit. Daarnaast zijn er diverse fiscale voordelen, zoals een lagere bijtelling, geen wegenbelasting en betaalt men geen BPM bij aanschaf van een nieuwe elektrische auto.

Elektrische deelfietsen
Niet alleen voor elektrische auto's zijn er voldoende faciliteiten. Sinds 23 oktober 2019 is Blaricum een nieuwe fietsenstalling met 12 elektrische deelfietsen rijker. Deze deelfietsen zijn onder andere beschikbaar voor toeristen en forenzen en kunnen gebruikt worden door iedereen die gemakkelijk en snel Blaricum, Laren, Bussum, Huizen of andere bestemmingen in de regio wilt bezoeken. De fietsenstalling is te vinden naast het busstation van Tergooi ziekenhuis. Het aanbieden van deelfietsen verbetert sterk de bereikbaarheid van bezienswaardigheden in de regio Gooi & Vecht. De nieuwe deelfietsenstalling maakt deel uit van een netwerk aan deelfietsenstallingen die worden gerealiseerd door Toerisme Gooi & Vecht en samenwerkende regiogemeenten. De elektrische deelfietsen waren als eerst te huur bij de P+R in Muiden, waar mensen al sinds 2017 gebruik kunnen maken van de fietsen. Het uiteindelijke doel is om een fijnmazig netwerk van verhuurlocaties te realiseren. Hierdoor kunnen de fietsen in de toekomst ook op een andere locatie dan de startlocatie worden ingeleverd.

Uit de krant