BIj restaurant L'Elefante Bianco kun je voorlopig niet meer aanschuiven.
BIj restaurant L'Elefante Bianco kun je voorlopig niet meer aanschuiven. (Foto: © Bob Awick )
corona

Publiek begint horeca te mijden

BEL - De gevolgen van het coronavirus zijn op dit moment overal in het land merkbaar, en nu ook bij de horecagelegenheden. Hanny Wouters van restaurant L'Elefante Bianco aan de Naarderstraat in Laren heeft sinds vandaag de deur per direct gesloten; alleen bezorging is mogelijk mits er gepind wordt.

Ook kroegbaas Patrick Lommers merkt dat gasten wegblijven uit zijn cafés 't Bonte Paard in Laren en Moeke Spijkstra in Blaricum. Tot vrijdag was het niet minder druk, maar 'nu zeker 40 procent minder gasten'. "Logisch", zegt hij. 

Uit eten gaan, staat (nu nog) niet op het lijstje om een restaurant te mijden. Marise Lindeman van Café d'Ouwe Tak in Blaricum: "Wij houden de situatie nauwlettend in de gaten en werken - zoals altijd - uiterst hygiënisch, zowel in de keuken en in de bediening. Op elk vlak! Zo lang iedereen - en dit vragen wij ook aan onze gasten - zich hieraan houdt, zien wij nog geen reden om te sluiten." Ze meldt verder dat het sinds vrijdag minder druk is. Er komen geen groepen meer.

Het Vitus in Blaricum heeft alle feesten en activiteiten tot en met 31 maart gecanceld, laat ondernemer Erik Joosen weten. Het gaat om 'heel veel' evementen. Joosen noemt de afgelastingen een 'dure grap'. Grandcafé Eemland in Eemnes wachten de RIVM-maatregelen af. "Vanaf morgen hebben wij afhaalgerechten en bezorgservice", zegt Patty de Wit, eigenares van het restaurant. Cateraar Soofs Kitchen uit Blaricum meldt dat de bestellingen aan de deur worden gehangen of gezet. "De maaltijden die afgehaald worden, staan in een box bij mijn deur", meldt eigenares Sophie Thole-Koster. De bezorgmogelijkheden zijn de komende twee weken - tegen vergoeding - uitgebreid met Blaricummermeent en Laren.

FNV Horeca wil dat de overheid snel en adequaat handelt richting de horecasector. Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca; "In de horeca zijn 465.000 mensen werkzaam. Wanneer er niet snel en adequaat ingegrepen zal worden, zullen veel bedrijven failliet gaan en zijn de gevolgen voor de werkgelegenheid fors. Horecamedewerkers hebben het vaak al niet breed en zonder inkomen zijn de financiële en andere gevolgen enorm. Ik roep dan ook de overheid op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de horeca te steunen."

Meer berichten