Theo Reijn, wethouder Economische Zaken.
Theo Reijn, wethouder Economische Zaken. Foto: Bob Awick

Wethouder Reijn wil ondernemers en zzp'ers helpen

Algemeen

EEMNES - Theo Reijn is als wethouder Economische Zaken begaan met de ondernemers en zzp'ers die financieel de dupe worden van de coronacrisis. "Het zijn moeilijke en onzekere tijden", aldus Reijn.

"In deze tijden moet iedereen kijken hoe je elkaar kunt helpen. Het Rijk heeft al maatregelen genomen en er zullen ongetwijfeld meer volgen, maar intussen vind ik dat gemeenten ook moeten kijken wat zij aanvullend voor hun inwoners kunnen doen."

Verschil maken

"Voor de meeste ondernemers zijn de gemeentelijke belastingen (OZB) maar een heel klein deel van de kosten. Maar alle beetjes helpen en kunnen net het verschil maken. Zeker als het gaat om kleine ondernemers en zzp'ers die de komende weken hun gebruikelijke omzet door de coronamaatregelen moeten missen. Maar ook inwoners die met bijvoorbeeld 0-urencontracten minder inkomsten hebben."

Tent draaiend

Voorlopig zijn de maatregelen tot en met 6 april. Die periode kan langer worden. Reijn: "In andere landen zie ik al tot 1 mei. Als je daarna je inkomsten weer op peil kan gaan brengen, is er maar weinig tijd om eind mei de OZB te betalen. Inkopen om de tent weer draaiend te krijgen hebben mijn inziens dan de meeste prioriteit. En zo zijn er nog wel zaken te noemen die dan prioriteit hebben."

Blijf gezond

Het Rijk heeft inmiddels wat mogelijkheden voor uitstel gegeven, maar gemeenten gaan over hun eigen belastingen en zouden dat dus ook moeten doen, meent de wethouder, die ook een achtergrond in het midden- en kleinbedrijf (MKB) heeft. "Het is misschien een relatief klein gebaar, maar laat ook zien dat je als gemeente solidair bent met je eigen inwoners en ondernemers. Samen moeten we immers alle gevolgen van corona overwinnen. Blijf gezond!"

Uit de krant