Geen coronavakantie voor de schoolkinderen; ze moeten gewoon thuis aan het werk.
Geen coronavakantie voor de schoolkinderen; ze moeten gewoon thuis aan het werk. Foto: Sophie Thole-Koster

Leerlingen kunnen thuis 'aan de bak'

Algemeen

BEL - Vanwege de corona-uitbraak blijven de scholen sowieso tot en met 6 april dicht. De leerkrachten en docenten hebben de afgelopen dagen een titanenklus geleverd om het onderwijs op afstand zo goed mogelijk in te richten. Het onderwijs op afstand voor schooljeugd is gestart.

Op KBS Bernardus in Blaricum kregen de ouders dinsdag de lespakketjes met lees- en werkboekjes, inclusief alle (inlog)gegevens voor de computer, uitgereikt. "Via het raam, en met pijn in hun hart. Daarna moesten we direct weer huiswaarts. Eerder hadden de kinderen allemaal al een mailtje gehad dat ze zo gemist worden", vertelt Sophie Thole-Koster uit Blaricum. Zij heeft kinderen in groep 1, 3 en 7. "Voor elk kind zat er ook nog een koekje en een appeltje bij. Heel lief." Ook ontdekten ze later dat zelfs de gymleraar bewegingsopdrachten voor thuis heeft meegegeven. "Ik was al fan van de Bernardus, maar dit is écht super geregeld. De leerkrachten hebben niet normaal hard gewerkt."

Verrassend leuk

Ook voor groep 1 zijn verrassend leuke werkjes bedacht. "We gaan bijvoorbeeld kleertjes maken en het resultaat moeten we opsturen naar de juf." Zelf had de Blaricumse met de jongens de afgelopen dagen al wat rekenwerk gedaan. "En ze hebben voor elkaar een parkoers in de tuin uitgezet. Want ja, het voetballen ligt ook stil en daardoor missen ze alledrie vele sportmomenten in de week. Gelukkig is het lekker weer en kunnen ze heerlijk naar buiten." Want als zelfstandig ondernemer - Thole-Koster heeft cateringsbedrijf SOOFSKitchen - gaat dát ook gewoon door. "Alles", zegt Thole-Koster, "alleen even anders."

Digitaal

Het op afstand aanbieden van onderwijs geldt natuurlijk voor alle leerlingen. "Het digitale onderwijs wordt ondersteund door de collega's van het ICT Service Centre van Alberdingk Thijm Scholen. De medewerkers van deze dienst staan de scholen vanaf afstand bij. Ook werken directies en lerarenteams van verschillende locaties samen om materiaal en 'good practices' te delen", zegt Marlies Eijsink, communicatieadviseur Alberdingk Thijm Scholen (AT Scholen).

Opvang

Leraren werken in principe op school en nemen de aangescherpte hygiëne-maatregelen in acht. Ook worden zij gevraagd afstand te houden van collega's en leerlingen; leerlingen van ouders in 'vitale beroepen' zijn namelijk welkom op school waar ze worden opgevangen. Wie daar gebruik van wil maken, moet dat aan de directeur kenbaar maken. "Op geen enkele (primaire) school zijn dat meer dan vijf kinderen per dag. Ouders doen hun best om zelf een oplossing te vinden. Scholen hebben roosters gemaakt voor de leerkrachten zodat er altijd iemand aanwezig is op school. De leerlingen doen hetzelfde werk als de leerlingen die thuis zitten, ze krijgen geen les. Op onze middelbare scholen is geen een leerling op school. Ze volgen live lessen via bijvoorbeeld Skype."

Bizarre situatie

"Wij vragen onze medewerkers om in een bizarre situatie hun werk te verrichten en doen een beroep op hun grote inzet, loyaliteit en flexibiliteit. Aan ouders vragen we om zoveel mogelijk constructief en flexibel mee te denken om zo het onderwijs indien mogelijk doorgang te laten vinden", aldus Eijsink. "De schoolleiding staat in nauw contact met het bestuur, dat zich op zijn beurt laat adviseren door overheid en medisch specialisten.

Examenleerlingen

De Gooise Scholenfederatie, waaronder College de Brink en ISK Het Gooi vallen, heeft vandaag het thuisonderwijsproces hervat. De afgelopen twee dagen was iedereen vrij. Alleen leerlingen van ouders in de cruciale beroepsgroepen waren welkom op school. Hoe het thuisonderwijs er concreet uit komt te zien, zal per school mogelijk verschillen. "Onderwijs bieden aan examenleerlingen en opvang verlenen aan wie dat nodig heeft, heeft daarbij onze prioriteit. Wij zullen onze examenleerlingen zo goed mogelijk begeleiden en voorbereiden op hun examens. We zullen ook pogen leerlingen die extra zorg behoeven zo goed mogelijk te bedienen", meldt Tijmen Smit, lid van het College van Bestuur. "Wij doen er alles aan om onze leerlingen zo goed mogelijk in deze bijzondere periode te begeleiden. Wij hopen dat wij daarbij ook mogen rekenen op de ondersteuning van ouders en andere betrokkenen. Samen kunnen we meer."

Uit de krant