De bejaarde Wil kan nu lekker knuffelen met Saar.
De bejaarde Wil kan nu lekker knuffelen met Saar. Foto: Eigen foto

Vivium neemt maategelen; dochter neemt moeder in huis en talrijke initiatieven

Zorg

LAREN/BLARICUM - Een bezoek brengen aan de locaties van Vivium Zorgroep, waaronder Johanneshove en De Stichtse Hof in Laren en De Wingerd en Torenhof in Blaricum vallen, mag tot in ieder geval 6 april niet meer.

"We doen een dringend beroep op iedereen om zoveel mogelijk sociale afstand te houden. Zowel ter bescherming van cliënten en bewoners als voor de veiligheid van onze medewerkers", aldus een bericht op de Vivium-website. Ook de dagverzorging en dagbehandeling zijn gesloten.

Noodzakelijk bezoek

"Enige uitzondering die we hierop kunnen maken is noodzakelijk bezoek. Bijvoorbeeld voor mantelzorgtaken die niet door de zorg kunnen worden overgenomen." Begrip voor deze zeer uitzonderlijke situatie wordt gevraagd. "Maar veiligheid, hygiëne en de best mogelijke zorg voor onze cliënten en bewoners hebben op dit moment onze hoogste prioriteit."

Nuchter

Binnen de muren van de zorgcomplexen ontplooien zich talrijke initiatieven. Na een test in De Bolder in Huizen wordt op elke Vivium-huis gestart met 'beeld bellen', waarbij een verzorger samen met een bewoner een telefoontje pleegt met een familieled of bekende. "De bewoners zelf zijn een beetje gelaten onder de ontstane situatie, maar ook wel weer nuchter", vertelt Nicole Boer van de Vivium Zorggroep. Ze kreeg van een collega uit Bussum een bijzonder WhatsApp-bericht. "Daar zat een mevrouw in de gang met een ballon vol kusjes. Gekregen van haar familie omdat ze niet kunnen langskomen. Ze reageerde tegen mijn collega met de woorden: 'Ach kind, we hebben het wel erger meegemaakt, de hongerswinter en de waternoodsramp. Het kan écht veel erger'."

Kaarten en tekeningen

Ook krijgen ze veel harten onder de riem gestoken. "Zo bezorgt Marcel Hilhorst van de poffertjeskraam volgende week in Johanneshove poffertjes en heeft bloemist Jan uit Blaricum, die ook regelmatig in de hal van Godelinde in Bussum staat, bij de Torenhof bloemen gebracht." Boer doet ook nog een oproep aan alle inwoners en met name schoolkinderen. "Maak een tekening voor al onze bewoners, of schrijf een kaart. Deze kun je opsturen, maar ook afgeven aan de deur bij een van onze locaties. Wij verdelen dit dat onder de bewoners. Nu lopen onze bewoners meerdere keren per dag naar de brievenbus om te kijken of er post is. Hoe leuk is als ze dan deze post krijgen!"

Moeder in huis

De Larense Karin Calis (59) heeft ondertussen haar moeder Wil in huis genomen. Zij woont officieel in Johanneshove aan de Eemnesserweg. "Mijn moeder kan niet tegen alleen zijn, en dat dreigde te gebeuren", zegt Calis. "Johanneshove is nu gesloten voor mensen van buiten, en de bewoners mogen alleen nog in het restaurant komen om te eten (in shifts, red.). Verder zitten ze de hele dag op hun kamer. Buiten een rondje lopen rond het complex mag dan nog wel. Maar daarna moeten ze dan weer naar binnen. Boodschappen worden gedaan door vrijwilligers en worden bij de hoofdingang afgegeven. Deze maatregelen zijn nodig, maar mijn moeder zou vereenzamen nu."

Oorlogstijd

Wil Calis-Kaarsgaren (91) leeft nu voor onbepaalde tijd bij haar dochter. Samen maken ze er het beste van. De kabinetsmaatregelen doen haar denken aan de oorlogstijd. Vooral het thuisblijven en het hamsteren van (voedsel)producten. "Straks gaan we weer voedselbonnen krijgen", zegt ze. Karin zelf heeft COPD en komt zelf ook beperkt buiten. "We wandelen samen met mijn hondje Saar en met mooi weer kunnen we lekker buiten in de tuin zijn. Verder doen we spelletjes. En kijken wat televisie. Ik wil niet dat mijn moeder in haar laatste fase van haar leven eenzaam wordt."

Dat haar moeder ziek zou worden - wel of niet door het coronavirus - en dat ze dan niet naar toe kan, zou voor Karin traumatisch zijn. "Ik moet er niet aan denken. Daarom heb ik liever mijn moeder bij me." Calis benadrukt dat haar besluit niets te maken heeft met de kwaliteit van de zorg in Johanneshove. "Het zorgpersoneel, óók in Johanneshove, verricht geweldig werk. Maar de eenzaamheid is juist in deze tijd waar ze steun nodig hebben heel belangrijk."

Uit de krant