Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Eemnessers blijven naar weekmarkt komen

Algemeen corona

EEMNES - De markt van Eemnes is niet de wildste markt van de week, maar wel altijd een goede, zegt John Schmidt van de gelijknamige groenten- en fruitkraam. Ook vandaag. "Er zijn meer mensen en we verkopen ook meer dan normaal. Zelfs meer dan gisteren in Amsterdam." Dat wordt ook door andere marktkooplui bevestigd. Alle foodproducten verkopen beter.

Kaasboer Willem Spilt is verrast door de vele aankopen van de klanten. "Het is net kerst, we hebben nog nooit zoveel kaas verkocht. Mensen kopen extra." Voor de kraam staan in het midden houten kisten. Om de klanten elkaar de ruimte te geven? "Nee daarin zaten tweehonderd dozen met eieren. Allemaal verkocht. Maximaal twee dozen per klant."

'Unheimlich'

Spilt ziet en zegt dat de angst bij de mensen toeslaat. "De Duitsers hebben er een woord voor: 'unheimlich'. Gisteren in Lienden in de Betuwe waar we ook al jaren staan, was dat toch echt anders." De Huizer ziet wel een daling in de verkoop van buitenlandse kazen. "De luxe dingen laten de mensen liggen." Hij is ervan overtuigd dat het kabinet nog met een lockdown komt. "Dat weet ik zeker." Met ingang van vandaag is de kaasboer gestopt met venten in Huizen en Amersfoort. "Het is een rare tijd en we proberen het hoofd koel te houden."

Hygiëne

Hoewel hygiëne natuurlijk altijd belangrijk is, werken de marktkooplui allemaal volgens de RIVM-maatregelen. Sommigen gaan verder en dragen nu ook latex handschoenen. "Ook desïnfecteren we het pinapparaat. En wie liever toch contant wil betalen - wat overigens amper gebeurt - kan het neerleggen op een schaal. Wij geven het op die wijze dan ook weer terug", zegt Schmidt.

Afstand

Over het algemeen houden de marktbezoekers voldoende afstand tot elkaar, zegt Eric de Graaf, eigenaar van de viskraam die naar zijn vader Peter is vernoemd. Hij heeft zijn statafels niet neergezet, heeft een reglement opgehangen, heeft pompjes met desïnfecterende gel staan en geeft de kibbeling verpakt aan de klant mee zodat ze dat thuis kunnen opeten. "Vervolgens scheuren ze nog voor de kraam de verpakking open en lopen ze etend weg." Vandaag was hij te laat met het markeren van de straat voor zijn kraam, maar morgen in Laren gaat hij dat zeker wel doen. Zo worden de mensen eraan herinnerd dat de anderhalve meter afstand die er nodig is om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, écht nodig is.

Humor

De Graaf merkt ook dat de mensen het prettig vinden om even in de buitenlucht te zijn. "In de supermarkt sta je met z'n vijven op een vierkante meter. Eemnes is een kleine, maar open markt. We willen het ook graag laten doorgaan, tenzij Den Haag anders beslist. Dan is het niet anders. Het is voor iedereen een heel bijzondere tijd, ook voor de (lokale) overheid." En De Graaf zegt hij de humor erin houdt, dan valt er ook nog wat te lachen op de markt.

Uit de krant