Met de nieuwe maatregelen wil het kabinet contacten beperken. Bijvoorbeeld niet met zijn allen massaal in de natuur gaan wandelen.
Met de nieuwe maatregelen wil het kabinet contacten beperken. Bijvoorbeeld niet met zijn allen massaal in de natuur gaan wandelen. (Foto: Miché/Remco Jakma)

Alle samenkomsten tot 1 juni verboden

BEL - Het kabinet heeft vanavond de maatregelen aangescherpt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. De ondergrens van honderd personen is daarbij losgelaten. 

Burgemeesters krijgen ook meer bevoegdheden om in een noodverordening dit soort verboden te handhaven. Zij mogen ook op bepaalde plekken in de gemeente samenscholingsverboden instellen.

Boetes
Wat dit gaat inhouden voor gemeenten in de regio, wordt binnenkort bekend. Er komen ook forse boetes voor overtredingen van dit soort verboden. Deze kunnen oplopen tot 400 euro per persoon.

Winkels kunnen nog wel open blijven, maar daar zijn strikte afspraken mee gemaakt. Te denken valt aan een strikt deurbeleid. Ook hier kunnen boetes worden opgelegd als winkels zich hier niet aan houden. Deze liggen tussen 3.000 en 4.000 euro.

Casino’s vallen nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en moeten per 24 maart de deur gesloten houden.

Persoonlijke verzorging
Bedrijven in de persoonlijke verzorging moeten sluiten, hieronder vallen bijvoorbeeld kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten.

Fysiotherapie moet zoveel mogelijk via beeldbellen plaatsvinden als dit mogelijk is. Paramedische behandelingen worden ook afgeraden, mits door een arts voorgeschreven.

Quarantaine
Ook in de quarantaineregels gaat wat veranderen. Als een persoon in een gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk bijvoorbeeld voor vitale beroepen.

Alle maatregelen zijn er op gericht om contacten tussen mensen te beperken. De nadruk wordt ook gelegd op de voorgeschreven minimale afstand van 1,5 meter. Daarnaast wordt opgeroepen om alleen naar buiten te gaan als het nodig is of om even een frisse neus te halen, maar dan wel het liefst alleen. "Houd je aan de instructies. Om de zorg in de benen te houden en kwetsbaren en ouderen te beschermen. Het virus verspreid zichzelf niet, dat doen de mensen", aldus minister Hugo de Jongh.

Burgemeester van Laren

Nanning Mol, burgemeester in Laren, laat weten dat hij zijn dorpsgenoten zo snel mogelijk over de lokale uitwerking van de maatregelen zal informeren. Mol: "Niet leuk, wel nodig. Met grote gevolgen. Ik begrijp alle zorgen. Maar Laren is een superdorp met betrokken en veerkrachtige inwoners en ondernemers. Dit gaat ons lukken. Samen steunen we onze mensen in de zorg en de hulpverlening. Samen helpen we onze oudere en kwetsbare inwoners. Vragen van inwoners en ondernemers proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden, actief of op de website."

Klik hier voor de nieuwe maatregelen.

Meer berichten