Geen kleedjes- of Piekkiesmarkt dit jaar.
Geen kleedjes- of Piekkiesmarkt dit jaar. (Archieffoto: Bob Awick)

'We moeten nu even de kiezen op elkaar houden'

BEL - Alle samenkomsten - bijeenkomsten en evenementen - zijn tot 1 juni verboden. Met deze kabinetsmaatregel komt dus ook een streep door de viering van Koningsdag, de 4 mei-herdenking en 75 jaar bevrijding. Met deze 'intelligente lockdown', zoals premier Mark Rutte het noemde, moet iedereen een hele forse pas op de plaats maken.

Erwin van den Berg, voorzitter van het Oranjecomité Laren, had vandaag een gesprek met burgemeester Nanning Mol. "Ik hem hem gevraagd en geadviseerd om Koningsdag te cancelen. Juist om de redenen die nu door het kabinet worden genoemd. Op de Piekkiesmarkt en braderie kan namelijk nooit garantie worden afgegeven van minimale afstand van anderhalve meter. Deze duidelijkheid beperkt kosten, energie en we komen niet in onduidelijke situaties", aldus Van den Berg, die zeer ingenomen is met deze aanscherpende maatregelen. "We moeten nu even de kiezen op elkaar houden en als het virus is overwonnen, zijn er nog genoeg feestjes te vieren. Meteen zorgen we er hiermee voor dat overtreders worden aangepakt en de economie nog enigeszins draaiende kan worden gehouden."

Gezondheid gaat voor

"Jammer, maar zeer begrijpelijk", zegt Jeroen de Wit van Feestcomité Eemnes. "Gezondheid gaat altijd voor. Als de tijd rijp is, zullen wij ons natuurlijk beraden op een alternatief." Financiële schade hebben ze niet. "We hebben hier tijdig op geanticipeerd en staan al ruime tijd met al onze artiesten in contact. Zij zijn overigens allemaal zeer solidair en begripvol voor de situatie ondanks hun eigen precaire situatie qua inkomsten."

Dankbaar

Voor Mona Deuning, voorzitter van de Blaricumse Oranje Vereniging (BOV), is het kabinetsnieuws geen verrassing. "Het was te verwachten dat deze beslissing genomen moest worden. Jammer dat er net zoveel mooie evenementen waren gepland, zoals Koningsdag en 4 en 5 mei. Maar ik vind het een juiste beslissing. Zorgen dat er zo min mogelijk mensen ziek worden. Als deze moeilijke tijd voorbij is moeten we het maar goed maken en feesten op het leven. Zo zie je maar hoe kwetsbaar het leven kan zijn. We zijn ervaringen rijker. Ons leven kan in een split second veranderen. Dus nog voorzichtiger en dankbaar zijn met onze goede gezondheid", reageert Deuning.

Meer berichten