Archieffoto: Bastiaan Miché
corona

Streep door centrale eindexamens

BEL - De centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan niet door. Dat heeft onderwijsminister Arie Slob gisteren bekendgemaakt.

Alle centrale examens komen te vervallen, ook de centraal schriftelijke en praktische examens (cspe's) in het vmbo, evenals de centrale digitale flexibele examens in vmbo-bb en -kb. De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.
Het bestuur van AT Scholen, waaronder ook Laar & Berg valt, vindt dat de beslissing 'erg vroeg is genomen'. "Wij betreuren het dat voor de examenkandidaten 'een doel' waar ze al jaren naartoe werken, is weggenomen. De afgelopen week hebben onze leerlingen op afstand en onder motiverende begeleiding van hun docenten keihard gewerkt om de studievoortgang erin te houden. Dat is doorgaans uitstekend gelukt. Wij hadden de mogelijkheden graag nog open gehouden om de examens op een later moment af te nemen en menen dat de agenda daartoe ook de ruimte biedt."

Wellicht was de situatie dan anders (beter), denkt het bestuur. "We hadden - uiteraard met inachtneming van de regels rond hygiëne en social distancing - wel een 'verantwoord CE' kunnen afnemen. Onze leerlingen reageren verschillend, sommigen zijn blij, anderen teleurgesteld, maar het is in het algemeen niet prettig 'als de regels tijdens de wedstrijd veranderen'. Wij hechten eraan dat alle leerlingen - ook in deze bizarre situatie - de kansen krijgen die ze verdienen."

Er is ook een positieve kans aan de maatregeling: duidelijkheid. "We gaan er vanaf heden tegenaan om met de leerlingen de schoolexamens goed af te ronden. Wij verwachten goed in staat te zijn dit te kunnen organiseren in een optimaal passende vorm. Wij weten uit ervaring dat wanneer de leerlingen hun schoolexamens succesvol kunnen afronden, zij ook een succesvol CE kunnen maken en het diploma dus waard zijn."

Meer berichten