Meetbuisjes zijn onder meer geplaatst bij de Elbertsveen.
Meetbuisjes zijn onder meer geplaatst bij de Elbertsveen. Foto: Arjan Buijks

Blaricum en Eemnes meten luchtkwaliteit via zeven diffusiebuisjes

Algemeen

BLARICUM/EEMNES - Een medewerker van GGD Amsterdam heeft vanmorgen in samenwerking met de bewonersgroep Denktank A27-lid Moos Bulder zeven Palmes-meetbuisjes opgehangen. De locaties zijn geselecteerd door de Denktank A27 op hun ligging nabij de Rijksweg A27 en op vijf locaties in Blaricum en op twee plekken in Eemnes. Met de buisjes wordt de komende acht maanden stikstofdioxide gemeten.

Via de Palmes-diffusiebuisjes wordt op een zogeheten passieve manier de stikstofdioxide gemeten. De buisjes worden na vier weken opgestuurd naar een laboratorium voor een analyse. De meetresultaten worden vierwekelijks gepubliceerd door de GGD Amsterdam via een speciale portal.

Alternatief

Arjan Buijks (initiatiefnemer Denktank A27): "Palmesbuisjes zijn het beste alternatief voor kostbare professionele meetstations. Ze leveren data op waarmee het RIVM de huidige rekenmodellen kan vergelijken. Het wordt interessant om de komende acht maanden te zien wat de impact van alle maatregelen rondom het coronavirus zal zijn op de luchtkwaliteit rondom Blaricum. En uiteraard wat het verschil is wanneer we straks met zijn allen ons oude leven weer oppakken."

Prima te gebruiken

De gemeenten werken samen met Denktank A27 om de hoeveelheid stikstofdioxide op deze manier te meten. Wethouder Liesbeth Boersen (gemeente Blaricum): "Ik ben blij dat we kunnen meewerken aan het initiatief van de Denktank A27 om zo metingen te doen op een relatief eenvoudige manier." Theo Reijn, wethouder in Eemnes, vult zijn collega aan: "Ook al kunnen de meetresultaten via diffusiebuisjes niet officieel aan wettelijke normen getoetst worden, uit ervaringen van andere gemeenten blijken deze metingen prima te gebruiken om effect- of verschilmetingen in beeld te brengen."

Kosten

De provincie Noord-Holland financiert de kosten voor het uitvoeren van deze metingen via budget van het project Hollandse Luchten. Hollandse Luchten is een burgerplatform voor het meten van leefomgeving in Noord-Holland. GGD Amsterdam krijgt van de provincie opdracht om de buisjes te plaatsen, de buisjes om de vier weken om te wisselen en de buisjes te laten analyseren. Na acht maanden is een jaargemiddelde bekend.

Indicatie

De resultaten van de metingen geven inzicht in de hoeveelheid stikstofdioxide en hoe dit zich verhoudt ten opzichte van de wettelijke normen. Het meten via Palmes-diffusiebuisjes is geen wettelijke meetmethode, het is bedoeld om een indicatie te geven. De gemeenten hebben nauwelijks mogelijkheden om de hoeveelheid stikstofdioxide naar beneden te brengen. De A27 is in beheer van Rijkswaterstaat en het verkeer binnen de gemeente kan niet zomaar worden verminderd. Wel wordt de data aan het RIVM geleverd zodat het RIVM het kan gebruiken om hun berekenings- en meetsystemen te toetsen. Daarnaast kan RIVM zich een beter landelijk beeld vormen door de input van diverse gemeenten.

Uit de krant