'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar'van Vincent van Gogh.
'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar'van Vincent van Gogh. (Foto: Groninger Museum)

Werk van Vincent van Gogh uit Singer Laren gestolen

LAREN - Algemeen directeur van Singer Laren, Evert van Os, heeft zojuist bekendgemaakt dat vannacht het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' uit het museum aan de Oude Drift is gestolen. Het werk was voor de tentoonstelling 'Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan' in bruikleen van het Groninger Museum.

"We zijn boos, geschokt en verdrietig", zei Van Os tijdens een persconferentie. Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm is bovendien 'behoorlijk pissig'. Hij noemt dit specifieke werk van Van Gogh 'prachtig en ontroerend'.

Voorjaar 1884

Het werk is gemaakt in de periode 1883-1884 toen Van Gogh bij zijn ouders in Nuenen verbleef waar zijn vader dominee was en hij de geliefde pastorietuin waar hij rust en inspiratie vond op een prachtige manier in het voorjaar van 1884 schilderde. "En dat is nu onttrokken aan de gemeenschap. Dat is heel erg voor het Groninger Museum en heel erg naar voor ons, maar ook voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden, om geïnspireerd te raken en ook om getroost te worden, zeker in deze moeilijke tijd."

Getroost

Hij hoopt dat dit schilderij snel terugkomt naar het museum. "Kunst is van levensbelang voor onze cultuur. Wij zijn als museum het doorgeefluik. Vincent van Gogh is van ons allemaal en moet terug komen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunstenaar."

Dat vindt uiteraard ook Andreas Blühm, directeur Groninger Museum. Hij is zeer geschokt door de diefstal van het schilderij. "Het is van ons allemaal en moet zo snel mogelijk terug." Dat 'zijn' werk nu in Laren gestolen is, betekent geen einde aan de samenwerking. "We laten ons hierdoor niet afschrikken en blijven als musea samenwerken."

Recherche

De recherche heeft de inbraak in onderzoek. "Er is een rechercheonderzoek gestart dat onderzoekt wie het gedaan heeft/hebben en waar het schilderij nu is. In dat onderzoek werken diverse expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam. Er worden onder meer camerabeelden gezocht, veiliggesteld en geanalyseerd. Er worden getuigen bevraagd en buurtonderzoek gedaan", aldus de politie.

Evert van Os liet weten dat de beveiliging van Singer Laren geheel volgens protocol heeft gewerkt. "Maar we gaan het afstemmen met onze verzekeringsexperts. We kunnen hier uiteraard van leren."

Camerabeelden

De politie doet ook nog een oproep aan buurtbewoners: "Als u beveiligingscamera's aan uw huis heeft en in de buurt van het museum woont, heeft u misschien wel beelden vastgelegd van de mogelijke dader(s). Mocht u beelden hebben waarop iets te zien is op zondagnacht rond 3.15 uur, deel ze dan met de politie."

Meer berichten