Eemnes heeft al een zonneveld en zoekt een locatie voor een tweede.
Eemnes heeft al een zonneveld en zoekt een locatie voor een tweede. Archieffoto: Bob Awick

Eemnes zet volop in op zonne-energie

Natuur en Milieu

EEMNES - Eemnes zet volop in op zonne-energie. Dat doet zij samen met de Regio Amersfoort in de zogeheten concept Regionale Energie Strategie (RES). De regio moet het concept-bod voor 1 juni indienden bij het Rijk, omdat Nederland op termijn van het gas af gaat.

"De concept Regionale Energie Strategie bevat een voorlopig concept-bod waarin de regio aangeeft hoeveel duurzame elektriciteit opgewekt kan worden, welke gebieden kansrijk zijn om de opwek te realiseren, hoe groot de warmtevraag is in de regio en hoe de samenleving betrokken wordt om de stap naar schone energie te zetten", laat de gemeente weten.

Eemnes
"In Eemnes zijn de ambities op klimaatgebied groot en zijn de inwoners al vroeg betrokken bij de energietransitie. Zo hebben er al veel inwoners gebruik gemaakt van de regeling voor zonne-energie op de daken en zet Eemnes nu in op de agrarische- en bedrijfsdaken. Ondertussen loopt een onderzoek naar ultradiepe geothermie voor de langere termijn."

"Eemnes heeft het eerste zonneveld in de regio en is op zoek naar een tweede mogelijke plek, naar aanleiding van een motie vorig jaar. De ‘oksels’ bij de snelwegen zijn daarvoor heel geschikt, omdat die plekken niet gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden. Ook worden op verzoek van de Eemnesser gemeenteraad de mogelijkheden tot het overkappen van parkeerplaatsen onderzocht. Eemnes zet volop in op zonne-energie."

Gemeenteraad beslist
In het concept-bod zijn voor de langere termijn, tot 2050, op een kaart kansrijke zones opgenomen. Hierop is te zien waar, met de huidige kennis van zaken, grootschalige energieopwekking mogelijk lijkt. De ingetekende kansrijke zones kunnen op voorhand niet op instemming rekenen.

"De exacte locatiekeuzes worden door de raden van de afzonderlijke gemeenten gemaakt. Eemnes gaat dat de komende jaren in goed overleg met de inwoners doen."

Digitale inspraak
Inwoners en ondernemers die willen inspreken op de Regionale Energie Strategie kunnen dat digitaal doen. Tot en met 30 april is dat mogelijk via www.resregioamersfoort.nl.

Op 25 mei behandelt de gemeenteraad het voorlopig concept-bod RES. Na instemming wordt het bod ingediend bij het Rijk, zodat de landelijke doorrekening van alle regio’s kan plaatsvinden.

Uiterlijk op 1 maart 2021 dient de regio het definitieve bod in. Het gehele RES-traject kent een doorlooptijd tot 2030. De Regionale Energie Strategie zal in een cyclus van minimaal twee jaar worden geactualiseerd.

Uit de krant