De mezenkasten van Douglashout vallen goed op. Elke gemeente hangt er 250 op.
De mezenkasten van Douglashout vallen goed op. Elke gemeente hangt er 250 op. Foto: Bob Awick

Nestkasten opgehangen in strijd tegen eikenprocessierups

Natuur en Milieu

BEL - De gemeente Blaricum, Eemnes en Laren hangen nestkasten op in de strijd tegen de eikenprocessierups. De kasten die nu worden opgehangen zijn speciaal voor mezen. Het zijn er 250 per gemeente.

Later worden er nestkasten opgehangen voor ringmussen. Deze zijn momenteel bij Sherpa in de maak. De gemeente Eemnes krijgt ook nog 250 vleermuiszomerkasten. De nestkasten zijn gemaakt van zogenaamd Douglashout.

Natuurlijke partners
"Vogels, vleermuizen en sluipwespen zijn onze partners bij de bestrijding van de processierups. Daarom is het heel belangrijk dat we een landschap creëren waar deze dieren zich prettig voelen. Wij kunnen ze daar een handje bij helpen door ze een fijn plekje te geven voor hun nest", laten de gemeenten weten.

"Kool- en pimpelmezen, maar ook boomklevers, voeren hun jongen met grote aantallen rupsen. De processierups is voor hen ook een lekkernij. Vleermuizen eten de processievlinders. Sluipwespen leggen hun eitjes in het lichaam van een rups, waarna de wespenlarf de rups stukje bij beetje langzaam opeet."

Eemnes
In Eemnes hebben zo'n 500 bewoners zelf ook een mezenkastje opgehangen. Inwoners konden daarvoor kosteloos een mezenkastje ophalen bij de gemeente. De actie verliep zeer succesvol. "Belangrijk is dat inwoners en gemeente samen optrekken in de strijd tegen de eikenprocessierups."

Uit de krant