Cardioloog Karin Arkenbout geeft tekst en uitleg aan een patiënt.
Cardioloog Karin Arkenbout geeft tekst en uitleg aan een patiënt. Foto: Tergooi

Cardioloog van Tergooi slaat alarm en roept hartpatiënten op wél te komen

Coronavirus

BLARICUM - Mensen met ernstige klachten komen sinds de uitbraak van het coronavirus minder snel naar het ziekenhuis. Dat ziet ook cardioloog Karin Arkenbout van Tergooi. "Het gaat om schrikbarende aantallen. We maken ons daar zorgen over."

Sinds de uitbraak van het virus roept Tergooi, net als alle andere ziekenhuizen, inwoners op om alleen in (semi)spoedgevallen naar het ziekenhuis te komen. Het lijkt er daardoor echter op dat veel mensen met serieuze klachten zichzelf niet als spoedgeval zien. Het komt ook in andere ziekenhuizen voor, stelt de Naardense, die meent dat het om percentages gaat van 25 tot 50 procent minder mensen met een (dreigend) hartinfarct.

Angst

Behalve de verklaring dat mensen zichzelf niet als spoedeisend zien, kan het, aldus Arkenbout, zijn dat mensen vanwege het coronavirus angst hebben om het ziekenhuis in te gaan. Of ze bellen pas 's ochtends met de huisarts, terwijl ze net de halve nacht met flinke pijn aan de borst wakker hebben gelegen. "Maar dit is spoed", stelt Arkenbout over mensen met hartklachten. "Vorige week hadden we drie patiënten die klachten hadden en pas na twee dagen toch maar kwamen. Toen bleek dat ze een hartinfarct hadden gehad. Maar na twee dagen ben je te laat. Al na 24 uur is een deel van de hartspier dan afgestorven."

Aparte tak

En ook mensen die bang zijn dat ze in het ziekenhuis in aanraking komen met het coronavirus hoeven zich niet meer zorgen te maken dan anders. Mensen die naar de hartbewaking moeten, komen niet langs de 'corona-afdeling' en op de hartbewaking is eveneens een aparte tak voor mogelijk met het virus besmette patiënten.
Arkenbout beseft dat haar oproep voor sommigen wat merkwaardig kan overkomen, doordat bij een aantal patiënten de dotteroperatie vanwege de corona-uitbraak juist is uitgesteld. Maar dat geldt alleen voor mensen die bij ons bekend zijn en bij wie de situatie bekend is. De mensen moeten erop vertrouwen dat bij uitstel dit een veilige keuze is. Maar ook voor hen geldt dat mochten zij weer aanhoudende pijn krijgen aan de borst ze juist moeten komen.

Hectische tijden

Hoewel de cardioloog, die in 2012 de dotterafdeling binnen Tergooi opzette, geen coronapatiënten behandelt, merkt ook zij uiteraard dat het hectische tijden zijn. "We proberen onszelf zo goed mogelijk te beschermen, wassen veel vaker de handen en overal zie je ontsmettingsmiddel. Persoonlijk ben ik juist heel trots dat alles zo goed is geregeld. Je merkt dat ziekenhuizen goed kunnen schakelen en goed met nieuwe situaties kunnen omgaan."

Medewerkers van het ziekenhuis krijgen in deze crisistijden veel steun.

Uit de krant