Ineke Hilhorst en Teun Koetsier met hun nieuwe boek 'Het dorp, de oorlog, de mensen'.
Ineke Hilhorst en Teun Koetsier met hun nieuwe boek 'Het dorp, de oorlog, de mensen'. Foto: Bob Awick

Programma Laren 75 jaar bevrijding en presentatie boek via livestream

Mensen

LAREN - Een livestream via diverse kanalen gaat er voor zorgen dat inwoners van Laren en daarbuiten toch 75 jaar bevrijding kunnen vieren, de herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen kunnen bijwonen en bij de presentatie van 'Het dorp, de oorlog, de mensen' kunnen zijn. Het programma met diverse activiteiten loopt van 24 april tot en met 5 mei.

"Ik zou het heel raar vinden als we nu door het coronavirus niets zouden doen aan 75 jaar bevrijding en het herdenken van slachtoffers", zegt Ineke Hilhorst, samen met Teun Koetsier de auteur van het boek 'Het dorp, de oorlog, de mensen'. "Daarom hebben we samen met een aantal anderen en in overleg met onder andere burgemeester Nanning Mol een programma gemaakt waarbij dit toch kan."

Podcasts
"Mensen kunnen daar niet bij aanwezig zijn, maar alles wel volgen via de Facebookpagina’s van Bijzonder Laren, het Brinkhuis, Historische Kring Laren, Je bent een echte Laarder als…, Larense boekhandel en mijn eigen pagina. De podcasts van de evenementen worden geplaatst op de sites van de Gemeente, Historische Kring Laren, Bijzonder Laren, Larense boekhandel en Larens Behoud."

Aftrap met Frits Spits
De aftrap van Laren 75 jaar bevrijding wordt 24 april door Frits Spits om 11.00 uur gegeven. Dan volgt de presentatie van het boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ van Ineke Hilhorst en Teun Koetsier. Ruud ter Weijden zal de beide auteurs interviewen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan burgemeester Nanning Mol.

Het boek is de derde in een reeks die over Laren in de Tweede Wereldoorlog gaat. De eerste twee delen van deze trilogie zijn Schieten op de Maan, Gezag en Verzet in Laren NH in WO II,door Teun Koetsier en Elbert Roest, redactie Ineke Hilhorst uit 2016 en De Slag om de Berg-Stichting, door Ineke Hilhorst, Teun Koetsier en Elbert Roest uit 2017. 

Keuzes maken
'Het dorp, de oorlog, de mensen’ gaat over mensen en de keuzes die ze maken als Hitler de macht heeft gegrepen en Nederland is binnengevallen. "Ben je voor of tegen de moffen, ga je in het verzet of kijk je lijdzaam toe? Soms krijgt het opportunisme de overhand."

Verhalen over een BN’er die al in de jaren dertig waarschuwt tegen het nazisme, een politicus die voor de NSB kiest en een van oorsprong Canadese die in het verzet gaat. Maar ook over een vrouw die spirituele verbindingen legt, een gewone onderwijzeres, die zich in het hol van de NSB-leeuw waagt, een foute wiskundige en een verzetsheld.

"De verhalen laten zien hoe karakter en omstandigheden een beslissende invloed hebben en bepalen waar de hoofdpersonen staan in de mondiale krachtmeting waarin ook Nederland wordt meegesleurd", vat Ineke samen. Wie een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ aan wil schaffen, kan daarvoor terecht bij de Larense Boekhandel vanaf 25 april.

Tijdelijk Holocaust Monument
Er komt ook een tijdelijk Holocaust Monument. Vanaf 25 april wapperen 750 zakdoeken tussen de bomen op De Brink. "Elke zakdoek is een symbolisch eerbetoon en herinnering aan de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden. Het is een ontwerp van Elise Steilberg. De zakdoeken blijven tot en met 5 mei hangen."

Gesprekken aan de Brink
Vervolgens staan er van 28 april tot en met 1 mei vier 'Gesprekken aan de Brink' op de agenda. Het onderwerp: Wat betekent vrijheid voor je? De gesprekken starten allemaal om 19.00 uur. De serie start op 28 april met Violet Falkenburg die met burgemeester Nanning Mol over dit onderwerp praat. Woensdag 29 april spreekt Ineke Hilhorst met oud Berg-Stichting bewoonster Femke Roos-Meijer. Zij overleefde Bergen-Belsen. Donderdag 30 april gaat Wim Jordaan in gesprek met Libanonveteraan Hans Wilkes.

De serie wordt 1 mei afgesloten door Mireille Bekooy. Zij spreekt met Holocaust overlevende Jaap Wertheim. Het Brinkhuis was zijn onderduikschool. Aansluitend aan dit gesprek, rond 19.30 uur, is een serie documentaires van Ineke Hilhorst over de Tweede Wereldoorlog ’40 Jaar na Dato’ te zien. "Hierin zijn ooggetuigen, overlevenden en archiefmateriaal van de Tweede Wereldoorlog te zien. Ook dit gaat allemaal via de livestream. De laatste aflevering van ‘40 Jaar na Dato: De Bevrijding’ is te zien op 5 mei om 19.00 uur.

Herdenking Joodse Kinderen
De jaarlijkse herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen is niet toegankelijk voor publiek, maar vanaf 15.00 uur kan de plechtigheid thuis worden gevolgd via de livestream. Dan worden de 48 Joodse kinderen en 4 stafleden van de Berg-Stichting herdacht, die werden vermoord tijdens de Holocaust. Ter nagedachtenis aan hen is het monument opgericht in 2017. Elk jaar organiseren de leerlingen van Laar & Berg de herdenkingsbijeenkomst.

Rob Heijmans, vertelt over zijn ervaringen op zijn vele onderduikadressen, initiatiefnemer Ineke Hilhorst spreekt een waarschuwend woord over het toenemend antisemitisme en voorganger Amir Betsalel reciteert de Kaddisj. Via een live-verbinding dragen leerlingen zelfgemaakte gedichten voor. Een van de leerlingen speelt de last post.

Uit de krant