De Bijvanck vanuit de lucht gezien.
De Bijvanck vanuit de lucht gezien. Foto: Vranz VanMaaren

Wethouder: 'Wijk bouwen is makkelijker dan renoveren'

Buurt / wijk

BLARICUM - De impact van renovatie van de bijna vijftigjarige Bijvanck wordt enorm. "Een wijk bouwen is makkelijker dan renoveren", meldt wethouder Liesbeth Boersen-de Jong. De gemeente kiest in deze wijk voor een integrale aanpak: renovatie van het groen, reconstructie van wegen en het opknappen van fietspaden en speelplekken. Ook wordt de wateroverlast aangepakt en de mogelijkheden voor de toekomstige warmtevoorziening en de laadinfrastructuur in de wijk onderzocht. Kortom, na 'behandeling' is de wijk klaar voor de toekomst.

"Het is na de nieuwbouw van De Blaricummermeent het volgende megaproject voor Blaricum", vertelt wethouder Liesbeth Boersen-de Jong. Advies- en ingenieursbureau SWECO begeleidt deze enorme renovatieklus, die lokaal ondersteuning krijgt van projectleider Huub de Jong.

Knelpunten

In haar visie - en in dat van haar collegeleden en de gemeenteraad - is de inbreng van de inwoners - de gebruikers van deze Blaricumse wijk - van groot belang. Daarom is er begin april aan 1.600 huishoudens een informatiebrief verstuurd. "De bewoners worden hiermee attent gemaakt op de ontwikkelingen in hun wijk. Ook vinden ze in de brief een link naar een digitale enquête. Door dertien vragen in te vullen kunnen de mensen hun wensen en verzoeken kenbaar maken. Zij kennen tenslotte als geen ander de lokale knelpunten en wij willen graag van hun lokale kennis gebruikmaken. We zullen continu overwegen en afwegen", zegt Boersen-de Jong, die overigens zeer enthousiast is over het feit dat op dag één al zeventig mensen de vragenlijst invulden. De enquête staat tot 28 mei online.

Wijksafari

Zodra corona iets meer ruimte geeft, organiseert de gemeente samen met SWECO een wijksafari. Deze wandeling door de wijk stond al eerder gepland, maar door de huidige coronacrisis is het niet mogelijk om met grotere groepen buurtbewoners - want dat is de bedoeling van deze 'safari' - door de buurt te trekken. Om de voortgang van het proces toch te laten plaatsvinden, kunnen Bijvanck-bewoners ook een telefonische afspraak met de projectleider maken om hun kansen voor en grieven over de wijk te bespreken.

Start

De eerste spade voor de Bijvanck-renovatie gaat naar verwachting in 2022 in de grond. Tot die tijd wordt er hard gewerkt. Het doel voor 2020 is om de hele Blaricumse Bijvanck in kaart te brengen en de grote lijnen in beeld te krijgen. "Dat hopen we aan het eind van het jaar inzichtelijk te hebben", aldus de wethouder. "Volgend jaar delen we de wijk dan op in vier à vijf delen en zoomen we in op de wijkdelen. Dit uitgebreide participatietraject, waarbij we persoonlijk én serieus met de bewoners in gesprek gaan, zal het jaar 2021 in beslag nemen." De wethouder, die wel benadrukt dat het algemeen belang altijd vóór het individuele belang gaat, verwacht dat dit tientallenmiljoenenproject in de vogelbuurt (Kievit/Buizerd) zal starten. "Daar is de meeste wateroverlast." Het centrum van de Bijvanck wordt overgeslagen ("dat is pas nieuw"), net als (recent) gerenoveerde straten ("dat zou kapitaalvernietiging zijn").

Uit de krant