De burgemeester kreeg de haan van de kerk overhandigd.
De burgemeester kreeg de haan van de kerk overhandigd. Foto's: Erik Schinkelshoek
foto's

Haan en kruis van toren Johanneskerk gehaald

Cultureel

LAREN - Twee bouwers zijn vanmorgen om 8.30 uur in een hijsbak geklommen om zich naar de top van de circa 30 meter hoge Johanneskerk te laten voeren. Doel: haan en kruis naar beneden halen om opgeknapt te worden.

Dit was meteen de start van de opknapbeurt van de hele kerk, die volgende jaar 500 jaar bestaat en daarmee het oudste gebouw van Laren is.

Burgemeester
Het goudhaantje werd aan burgemeester Nanning Mol overhandigd. Die is tevens voorzitter van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500 en gaat, hoe moeilijk ook in deze coronatijd, met velen de komende maanden fondsen werven om zowel het exterieur als het interieur te renoveren en aan te passen aan de eisen en wensen van de 21ste eeuw.

Burgemeester Mol verrichte nog een speciale handeling: hij trok de stekker uit de elektriciteitskast, waardoor niet alleen de klokken en het carillon het zwijgen werden opgelegd, maar ook de klok zelf. Tot de bouwvak blijft Laren daardoor verstoken van gebeier en torentijd. De basiliek moet het even alleen doen.


De haan nog fier in top.


De haan wordt van de toren gehaald.


De bouwers met de haan en het kruis weer veilig beneden.


Burgemeester Nanning Mol trekt de stekker uit het carillon en de klok.

Uit de krant