Vorig jaar tijdens de herdenking in Blaricum.
Vorig jaar tijdens de herdenking in Blaricum. (Foto: Peter van Rietschoten)

Versoberde 4 mei-herdenking in BEL-gemeenten

BEL - De burgemeesters van de BEL-gemeenten roepen inwoners op om 4 mei niet naar de versoberde herdenkingsceremonies in de afzonderlijke gemeenten te komen. In Eemnes en Laren zijn de herdenkingen te volgen via een livestream. Ook kunnen de inwoners bloemen leggen.

Deze kunnen ze zelf meenemen of een bloem pakken uit een bak die naast het monument staat. Inwoners worden opgeroepen om zich hierbij uiteraard aan de 1,5 meter afstand te houden en om niet in groepen te komen. De burgemeesters verzoeken inwoners ook om thuis te kijken naar de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam en om opvolging te geven aan het vlaggenprotocol.

Tekst gaat verder onder de foto.

Blaricum
Burgemeester Joan de Zwart-Bloch legt om 16.00 uur een krans neer bij het oorlogsmonument in Blaricum. De overige collegeleden en het 4/5 mei comité zijn op gepaste afstand aanwezig. Tussen 10.00 en 15.00 uur is er een mogelijkheid voor inwoners om een bloem neer te leggen bij het monument.

Tekst gaat verder onder de foto.

Eemnes
Burgemeester Roland van Benthem legt om 18.00 uur een krans bij het oorlogsmonument in Eemnes. Ook twee schoolkinderen (waarvan één de winnaar van de gedichtenwedstrijd is) leggen een krans. Wethouder Wilma de Boer-Leijsma en Marga Hilhorst, de voorzitter van het comité Vereniging Vrijheidsmonument Eemnes, zijn hierbij op gepaste afstand aanwezig. De voorzitter en de burgemeester houden een toespraak. De winnaar van het schoolgedicht draagt zijn gedicht voor. Via een livestream op de website van de gemeente Eemnes kunnen inwoners vanaf 18.00 uur de ingetogen herdenking volgen. De livestream komt te staan onder het kopje 'nieuws' op www.eemnes.nl. Tussen 10.00 en 17.00 uur is er een mogelijkheid voor inwoners om een bloem neer te leggen bij het monument.

Tekst gaat verder onder de foto.

Laren
Burgemeester Nanning Mol en Chris Bogaers, ceremoniemeester 4 mei herdenking, leggen om 19.00 uur een krans bij het oorlogsmonument op de Brink in Laren. Dan liggen er al kransen van de Oost-Indië-groep, de oud-verzetsstrijders en de veteranen. De burgervader houdt een toespraak. Om 19.56 uur luiden de klokken in het dorp. Via een livestream op de website van de gemeente Laren kunnen inwoners de ingetogen herdenking volgen. De livestream staat onder het kopje 'nieuws' op de homepage de gemeentelijke website.Tussen 11.00 en 18.00 uur is er een mogelijkheid voor inwoners om een bloem neer te leggen bij het monument.

Vlaggenprotocol 4 mei
De vlaggen hangen de gehele dag halfstok in Nederland als blijk van eerbied en respect voor de doden. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

BEL  Veteranendag
De BEL Veteranendag, die op 6 mei aanstaande in de gemeente Laren zou plaatsvinden, gaat door de uitbraak van het coronavirus niet door. De voorbereidingen waren in volle gang. "Dit is uiteraard erg spijtig. Maar gezien de landelijke richtlijnen en in het belang van de gezondheid van iedereen, is er geen andere mogelijkheid dan de BEL Veteranendag op 6 mei te annuleren", aldus een woordvoerder. "Helaas is de situatie rondom het coronavirus momenteel te onduidelijk om alvast een nieuwe datum voor de BEL Veteranendag te reserveren."

Meer berichten