De familie Van Beest uit Hilversum samen met Sien.
De familie Van Beest uit Hilversum samen met Sien. Foto: Bastiaan Miché

Iedere hond in het asiel een dagelijkse wandeling kunnen bieden

Natuur en Milieu

REGIO Iedere hond in het asiel een dagelijkse wandeling kunnen bieden. Dat was de gedachte achter de samenwerking tussen Dierenasiel Crailo met Happy Dogs & Shelters. Sinds augustus vorig jaar staat de teller op duizend wandelingen. "Ik heb al reacties gehad van mensen dat ik hun leven heb veranderd", vertelt initiatiefnemer Tom Peeters.

Dat laatste geldt toch ook ook wel voor de vier leden van de familie Van Beest uit Hilversum. Het gezin had geen trouwe viervoeter in huis, omdat er eigenlijk geen tijd was om deze uit te laten, vertelt moeder Sandra van Beest. Samen met man Paul en dochter Phine hebben zij nu de eer om symbolisch de duizendste wandeling te maken en voor deze krant op de foto te gaan. Dat doen zij met hun inmiddels eigen hondje Sien.

Mee naar huis
Sien verbleef vorig jaar namelijk ook op Crailo toen de familie Van Beest haar ontdekte. Nadat zij vorig jaar over deze soort van uitlaatservice in deze krant hadden gelezen, meldden zij zich aan via de website happydoggsshelters.com om regelmatig - vaak op zondag - een wandelingetje met een van de aanwezige honden te maken. En dat beviel. Vooral de kinderen vonden het fantastisch, zegt Sandra. En toen Sien voorbij kwam, was de keuze om haar mee naar huis te nemen snel gemaakt.

Voor de enthousiaste Peeters is dit één van de vele mooie verhalen die hij heeft het afgelopen jaar heeft mogen aanhoren. Hij nam nu pakweg een jaar terug contact met meerdere dierenasielen, waaronder Crailo, en ontdekte dat velen kampen met een tekort aan vrijwilligers. Dat leidde uiteindelijk tot een samenwerking tussen zijn zojuist gestarte Happy Dogs & Shelters en het Hilversumse dierenasiel.

Wandeling 'boeken'
Het principe is simpel. Via de website van de uitlaatservice kunnen belangstellenden een wandeling - op dinsdag, donderdag en in het weekend - 'boeken'. Bovendien is Happy Dogs & Shelsters meer dan een platform, doordat Peeters de wandeling begeleidt, mensen helpt om een hond uit te kiezen en eventueel bij een eerste wandeling meeloopt.

"Er is nog steeds de perceptie dat asielhonden gevaarlijk zijn", vertelt hij. "Wie voor het eerst een wandeling hier maakt, is vaak wat angstig. Maar na afloop zie je daar niks meer van terug. Als mensen één keer zijn geweest komen zij nagenoeg altijd weer terug."

Actieplan
Nu de teller het aantal van duizend wandelingen - door pakweg 130 wandelaars - is gepasseerd, is de tijd om door te pakken, stelt Peeters. Hij ziet het liefst dat er iedere dag wandelingen kunnen worden geboekt en komt daarom met een actieplan. Het doel is om 30.000 euro in te zamelen. Hij roept daarom mensen op om te doneren, maar vraagt ook aan influencers om met een hond te wandelen en dit online te zetten.

Daarnaast is de 38-jarige Utrechter ook druk doende met het benaderen van een aantal bedrijven. Met één bedrijf, AvroTros, heeft hij al nauwe contacten. Bij de omroep zou namelijk een programma gaande zijn om mensen meer fit te krijgen. En dus besloot men om eens in de drie weken een groep erop uit te sturen om met de hond op pad te gaan? Maar dan kunnen ze toch ook zonder hond? Klopt, erkent Peeters. "Maar het idee van alleen een wandelingetje maken ebde weg. En als een hond op je wacht, laat je die niet zo gemakkelijk in de steek."

Jong en oud
Tot dusver zijn nagenoeg alle mensen die vooraf boekten ook daadwerkelijk gekomen. En met een gemiddelde leeftijd van 38 wordt duidelijk dat jong en oud zich aanmeldt. "Doordeweeks zie je vooral de ouderen, in het weekend zijn het veelal gezinnen", aldus Peeters.

"Moeders met dochters vooral. En je hoort echt de mooiste verhalen; van een moeder bijvoorbeeld die tijdens zo'n wandeling ineens goede gesprekken heeft met haar dochter en zo haar dochter echt leert kennen. Je merkt dat dit initiatief niet alleen wat doet met de honden, maar ook met de wandelaars."

Meer
Overigens, wanneer het bedrag niet wordt binnengehaald, betekent dat heus niet het initiatief stopt. Maar Peeters wil meer. Zo zijn er nog veel meer dierenasielen die kampen met een tekort aan vrijwilligers en waarbij deze service een uitkomst zou kunnen bieden. En wat nu gebeurt met honden, kan ook bijvoorbeeld met bijvoorbeeld alleenstaande ouderen. "Maar voorlopig ligt de focus op Crailo. "De testfase is klaar, nu is het zaak om definitief door te pakken."

Meer weten over het actieplan? Kijk op www.happydogsshelters.com/kom-in-actie.

Uit de krant