Chiara in het decor van de tv-uitzending.
Chiara in het decor van de tv-uitzending. Foto: Alain Dikken

Blaricumse Chiara (18) speecht vanavond op landelijke televisie

Mensen

BLARICUM - De 18-jarige Chiara Stravers uit Blaricum is vanavond om 22.10 uur te zien in de Bevrijdingsspecial van Op weg naar Het Lagerhuis op NPO2. Ze is een van de drie finalisten van de speechwedstrijd en houdt haar speech over hoe vrouwen die te maken hebben met seksueel overschrijdend gedrag niet als slachtoffer worden gezien. "Mijn boodschap is heel simpel, stop daarmee, leg die verantwoordelijkheid bij de dader, niet bij het slachtoffer."

"Ik wil dat iedereen weet dat het niet normaal is als iemand ongevraagd aan je kont zit of nog veel ergere dingen doet. Tegen iedereen die het overkomen is, wil ik zeggen dat het niet jouw schuld is", zegt ze strijdbaar. Ze heeft een lange weg afgelegd naar het moment van de finale. "Maar ik voel me nu al een winnaar. Ik mag mijn boodschap op de nationale televisie overbrengen naar iedereen die het wil horen. Mijn speech is uit 2.000 inzendingen uiteindelijk gekozen bij de laatste drie."

Laar & Berg
Chiara is leerling van Laar & Berg in Laren en weet nog goed hoe ze bij het debatteam van haar school is gekomen. "Ik greep alles wel aan om een discussie te beginnen. Tot groot vermaak van mijn medeleerlingen, maar mijn leraar Nederlands vond het toch minder. Op een gegeven moment was daardoor de vaart uit de lessen. Daarom wees hij me op het debatteam, want hij erkende wel dat ik goed kon discussiëren."

"Ik kwam als 13-jarige als broekie binnen bij zesdejaars leerlingen. Ik voelde me geïntimideerd." Ze zou als reserve meegaan naar de 'grote' wedstrijd van Op weg naar Het Lagerhuis. "Een week van te voren hoorde ik dat er iemand was uitgevallen en mocht ik meteen meedoen. Daar is het allemaal begonnen. We zijn met het debatteam nooit verder gekomen dan de regiofinale en nu sta ik met mijn speech in de grote finale op de tv."

Finale Noord-Holland
Die weg kon ze inslaan omdat haar school meedoet aan de debatwedstrijden van Op weg naar Het Lagerhuis. "Per school mochten er een of twee speeches worden ingestuurd. Daaruit werden drie winnaars gekozen, die in de finale van Noord-Holland kwamen. Daar zat ik bij. Ik won niet, maar de jury vond het niveau van onze provincie, die een van de laatsten was, zo hoog, dat we alle drie door waren."

Dat betekende een ticket voor de kwartfinale voor Chiara. Daar zou ze met een stuk of 20 mensen aan meedoen, maar deze ging niet door vanwege het coronavirus. "Ik dacht dat het daarbij zou blijven. Ik wist niet dat ze bij de regionale finales video's hadden opgenomen en dat ze die beoordeeld hadden. Ik kreeg ineens een mail binnen dat ik door was naar de laatste zes. Dat was heel gaaf om te horen. Dat was op 8 april en nu ben ik dus door naar de laatste drie."

Opnamen
Bij de opnamen mag ze maar een persoon meenemen. Dat is haar moeder. "Om toch een soort van publiek er bij te hebben, mogen nog twee mensen meekijken via Zoom. Dat zijn mijn vader en mijn beste vriendin." In de studio wordt strikt ruim 1,5 meter afstand gehouden en dat betekent onder andere dat de geluidskastjes door de deelnemers zelf om moeten worden gedaan.

"Ik heb geen tijd gehad om zenuwachtig te worden, want ik had het uit mijn hoofd gebannen. Ik moest voor mijn eindexamen nog een tekendossier inleveren en daar ben ik heel druk mee bezig geweest. Op het laatste moment heb ik nog wat dingen aan mijn speech veranderd. Daar maak ik me nog wel druk om. Die oude speech kende ik uit mijn hoofd en ik ben bang dat ik die aanpassingen op het moment zelf vergeet."

Vrijheid
De uitzending van vanavond heeft als thema vrijheid, maar hoe raakt haar onderwerp die vrijheid? "Vrouwen moeten de vrijheid kunnen hebben om te leven en bewegen zonder dat ze bang moeten zijn dat er iets gebeurt. Het maakt niet uit wat je draagt of dat je alleen fiets. Je hoort niet van je fiets te worden getrokken. En als het toch gebeurd, moeten ze de vrijheid hebben om er voor uit te komen, zonder zelf aangewezen te worden als verantwoordelijke, anders kom je er niet voor uit. Ik wil dat we bevrijd worden uit deze cultuur van denken, dat het aan de vrouw ligt als haar zoiets overkomt en het moet vooral niet iets vanzelfsprekends worden."

Hoewel ze haar speech zelf heeft geschreven en zelf houdt, heeft ze wel steun aan het debatteam van school. "Ik heb met hen over de inhoud gesproken. Vooral met de meisjes. Die herkennen het allemaal. Ik noem ook cijfers in mijn speech, in 2018 waren er 9.000 meldingen, maar zeg in mijn betoog ook dat het getal veel hoger is. Van de meisjes die ik spreek, heeft namelijk nooit iemand een melding gemaakt. En als je het hebt over bijvoorbeeld aan je kont zitten, heeft iedereen het wel meegemaakt en vinden veel mensen 'dat het erbij hoort'. Dat mag niet zo zijn."

Slikmomentje
In haar speech neemt ze ook een persoonlijke ervaring mee. "Dat is dan toch wel een slikmomentje. Dat iedereen in Nederland dat nu kan horen. Eigenlijk is dat best wel raar, want als het zou gaan over een diefstal of iemand die is overleden, zou dat niet zo zijn. Nu vindt iedereen het wel dapper dat ik het onderwerp bespreek. Dat zegt eigenlijk al genoeg over het taboe dat er nog op rust."

Of ze nu wint of niet, haar liefde voor debatteren en het houden van speeches bepaalt nu uiteindelijk ook haar studiekeuze. "Ik had eigenlijk andere plannen, maar vond dat als ik hier zoveel liefde voor had, ik op zijn minst moest gaan kijken of een studie rechten iets voor mij was. Ik hoop dus na de zomer te mogen beginnen aan Utrecht Law College. Ik ben naar een voorlichting geweest en had me opgegeven voor een meeloopdag en ben daar heel enthousiast over geworden. Ik heb bij de inschrijving wel een paar keer aangegeven dat ik op tv kom en dat ik bij de beste drie speeches zit van Nederland. Dat is toch wel een hele prestatie", besluit ze lachend.

Uit de krant