Het huidige clubhuis van Maggy Lekeux is op, daarom werd subsidie gevraagd voor nieuwbouw.
Het huidige clubhuis van Maggy Lekeux is op, daarom werd subsidie gevraagd voor nieuwbouw. Foto: Bob Awick

Subsidies voor Maggy Lekeux, hockeyclub, LLTC, 't Laer en SV Laren

Cultureel

LAREN - Het college van Laren heeft besloten om een aantal clubs een subsidie te geven in het kader van de regeling 'Investeringssubsidie Sport en Scouting 2020'. Niet alle aanvragen zijn gehonoreerd. In totaal is er 200.000 euro toegezegd aan de verenigingen en dat is tevens het maximum dat voor de regeling beschikbaar is.

De volgende clubs krijgen een uitkering uit de gemeentekas: Maggy Lekeux, Larense Mixed Hockey Club, LLTC, 't Laer en SV Laren. De Larense Mixed Hockeyclub kreeg niet alles wat zij wilde. De aanvraag voor 59.048 euro voor de renovatie van het clubhuis en 59.053 euro voor het plaatsen van ledverlichting werden niet toegekend. Wel krijgt de club 28.508 euro voor het aanleggen van veld 6.

Bespeelbaarheid
"Momenteel ligt onder de blaashal steeds een tijdelijk veld, vergelijkbaar met een indoorhockey ondergrond. Echter, door een normaal kunstgrasveld aan te leggen wordt de bespeelbaarheid veel groter en is ook in de zomermaanden op het veld te spelen. Alleen aan deze laatste wens is gehoor gegeven", legt het college in de raadsbrief hierover uit.

"De LMHC heeft nog een forse schuld bij de gemeente en onlangs zijn gemeente en LMHC overeen gekomen dat de verplichting tot aflossing een paar jaar wordt opgeschort zij het dat de rente wel betaald dient te worden. Hierover is reeds met u gesproken in de Raadsvergadering van 26 juni 2019."

Voldoende urgent
"In dit licht zullen in de komende maanden nadere gesprekken over de financiële positie van LMHC en de gemeente worden gevoerd. Het structureel beschikbaar hebben van een dergelijk 6e veldje wordt als voldoende urgent bestempeld en daarom wordt hier wel subsidie voor beschikbaar gesteld."

De beide tennisclubs in Laren krijgen een subsidie die alles te maken heeft met verduurzamen. Zo krijgt LLTC 11.088 euro voor het aanleggen van ledverlichting van baan 1 tot en met 7 en 't Laer 9.894 euro voor de aanleg van zonnepanelen. Het toekomstbestendig maken van sport- en scoutingverenigingen is een van de criteria om deze subsidies toe te kennen.

Tijdelijke huisvesting
SV Laren krijgt 20.510 euro ten behoeve van hun tijdelijke huisvesting tijdens de verbouwing. De club deed een aanvraag voor de plaatsing van tijdelijke kleedkamers en kantine. Dit vanwege de geplande nieuwbouw van het clubgebouw in de komende wintermaanden.

"Mede vanwege het tijdelijke karakter van deze aanvraag is besloten om SV Laren een subsidiebedrag van 20.510 euro te verlenen, welke gelijk staat aan het restant binnen het subsidieplafond. Eventuele extra financiële uitgaven zal door SV Laren’99 zelf dienen te worden opgelost", laat het college de raad weten.

Maggy Lekeux
De voetbalclub moet het met het restje van de subsidiepot doen, want het grootste deel gaat naar scoutingvereniging Maggy Lekeux. De vereniging krijgt 130.000 euro subsidie voor de nieuwbouw van een clubhuis, dat in totaal 390.000 euro gaat kosten.

De subsidie wordt wel onder de voorwaarde verleend dat ook ge gemeente Eemnes eenzelfde subsidiebijdrage levert. Ook moet de vereniging zich inspannen om binnen 5 jaar te zorgen voor 30 procent leden uit Laren. Maggy Lekeux moet hiervoor een plan aanleveren aan het college. Daarnaast moet de scoutingvereniging aantonen dat er voldoende middelen zijn om de hele nieuwbouw te bekostigen.

Opgetogen
Joost Gijzel, secretaris van de beheerstichting van het clubhuis van Maggy Lekeux is opgetogen dat in Laren nu een positief besluit is over de subsidieaanvraag. De eisen die daaraan verbonden worden zijn volgens hem zeker haalbaar. "Komende maandag zitten we in Eemnes om daar een presentatie te geven en onze subsidieaanvraag toe te lichten", zegt hij.

Hij hoop dat ook die gemeente straks positief besluit over een subsidie van 130.000 euro. "Ik weet dat in Eemnes de vraag leeft, waarom zij een vereniging met een clubhuis in Laren moeten subsidiëren, maar we staan wel ingeschreven in Eemnes en wilden daar ook een plek vinden. Dat is helaas in 2003 toen het speelde niet gelukt en daarom zijn we in Laren beland."

Broek ophouden
De vereniging beschouwt zichzelf als een club voor Laren en Eemnes en hoopt dat beide gemeenten het ook zo zien. "We bestaan al 60 jaar en hebben nog nooit een beroep gedaan op de gemeente voor een subsidie. We kunnen en willen ook graag onze eigen broek ophouden en dat lukt ook prima, maar een nieuw clubhuis bouwen is wat anders."

"Er wordt ook weleens gesuggereerd dat we het geld dan kunnen lenen, maar we mogen op onze plek geen commerciële activiteiten ontplooien, dus hebben dan geen opbrengsten om een lening terug te betalen. Wel hebben we in de loop der jaren al wel 75 procent van ons deel van 130.000 euro opgebracht met allerlei acties. Nu we een subsidie krijgen van de gemeente Laren, kunnen we voor de rest ook fondsen aanspreken. Wij kunnen ons deel dus nu al garanderen."

Leden uit Laren
Ook het plan om voor 30 procent leden uit Laren te werven spreekt de vereniging aan. "Dat is eigenlijk ook al onze doelstelling. We hadden ook meer leden uit Laren, maar er zijn er een aantal naar Eemnes verhuisd. omdat het daar makkelijk is om een huis te krijgen als starter."

De laatste blokkade om het plan tot uitvoering te brengen, is dus de subsidietoekenning van Eemnes. Als daar snel een akkoord op komt, verwacht Maggy Lekeux nog dit jaar te kunnen starten. "De plannen zijn al uitgewerkt en inmiddels aangepast aan de nieuwe bouwregels die in 2021 gaan gelden en zijn ook nog eens bijna energie neutraal (BENG), dus daarmee lopen we vooruit."

Uit de krant