Bij 't Harde worden veel honden uitgelaten.
Bij 't Harde worden veel honden uitgelaten. Foto: Bob Awick

Raad Blaricum verplaatst bespreking Nota Hondenbeleid naar september

Politiek

BLARICUM - De gemeenteraad van Blaricum haalt het raadsvoorstel Nota Hondenbeleid van de agenda voor 30 juni en bespreekt het voorstel pas in september.

De raad veracht dat een aantal inwoners en belanghebbenden zal willen inspreken en daar zal in september meer gelegenheid voor zijn. Uitstel vertraagt de uitvoering niet.

September
Het stuk komt nu op de agenda van het Ronde Tafel Gesprek (RTG) van 8 september en dan kan er eventueel in de raadsvergadering van 22 september een besluit over genomen worden.

Het traject om het hondenbeleid te veranderen loopt al langer. Op 30 oktober 2018 werd een Plan van Aanpak Hondenbeleid vastgesteld.

Duidelijkheid
Hierin stond dat er voor alle inwoners duidelijkheid moesten krijgen over de opruimverplichting, locaties waar honden welkom zijn en waar ze aangelijnd moeten zijn.

De uitgangspunten van het hondenbeleid werden op 24 september 2019 vastgesteld. Daaraan voorafgaand was al bestaande regelgeving geïnventariseerd en een enquête gehouden plus inloopavond.

Opruimplicht
Inwoners hadden toen al aangegeven te zijn voor een opruimplicht en wilden dat er meer afvalbakken bij zouden worden geplaatst. Ook willen zij graag duidelijke afspraken over het wel of niet aanlijnen van honden en duidelijke plekken waar honden vrij mogen lopen of juist niet mogen komen.

In september kunnen zij hun mening geven over het voorgestelde beleid en kan de gemeenteraad van Blaricum het nieuwe hondenbeleid na bijna 2 jaar vaststellen.

Uit de krant