Het Brinkhuis speelt een belangrijke rol op het gebied van kunst en cultuur.
Het Brinkhuis speelt een belangrijke rol op het gebied van kunst en cultuur. Foto: Bastiaan Miché

Inwonerspanel: 8,2 voor kunst- en cultuuraanbod Laren

Cultureel

LAREN - Het aanbod van kunst en cultuur, om te beleven of mee te doen, wordt met een 8,2 gewaardeerd door de deelnemers aan de enquête van het inwonerspanel in Laren. De respondenten vinden kunst en cultuur belangrijk omdat ze onlosmakelijk verbonden zijn met het DNA van Laren.

In maart ontvingen de deelnemers aan het inwonerspanel van Laren vragen over kunst en cultuur. De resultaten zijn bekend en hieruit blijkt dat 90 procent van de ondervraagden kunst en cultuur (erg) belangrijk vindt. De uitkomsten van de vragenlijst worden gebruikt als input voor de nieuwe Kunst en Cultuurnota.

Van alles
Laren heeft van alles te bieden aan kunst en cultuur. Een rijk verenigingsleven, creatieve centra, musea, kunst- en culturele manifestaties, cultureel erfgoed, de bibliotheek en kunstwerken.

De gemeente was benieuwd hoe inwoners de kunst en cultuur beleven en of er suggesties zijn om het aanbod aantrekkelijker en toegankelijker te maken. De uitkomsten tonen aan dat het aanbod hoog gewaardeerd wordt.

Verbeterpunten
Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Er blijkt behoefte aan meer informatie over kunst en cultuur. Nu is dat onvoldoende zichtbaar. Zo kan de informatievoorziening over kunst in de openbare ruimte beter, zoals informatie over de kunstwerken die er staan.

Wethouder Karin van Hunnik: "Ik ben zeer blij met de positieve waardering voor het kunst- en cultuuraanbod. En ook dat er verbeterpunten zijn waar we ook echt iets mee kunnen. We gaan daar, samen met de klankbordgroep, mee aan de slag."

Uitslagen
De leeftijdsgroep van 18 tot en met 34 jaar was ondervertegenwoordigd en is daarom zwaarder meegewogen. De leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder was juist oververtegenwoordigd en weegt daarom minder zwaar in het uitwerken van de uitslagen.

'Doordat met name de jongeren van 18 tot en met 34 jaar zijn ondervertegenwoordigd, zijn de resultaten niet zondermeer te vertalen naar de (gemiddelde) mening van de inwoners, maar geeft wel een goede indicatie', staat in het rapport met de uitslagen te lezen.

Bezoeker
Driekwart van de deelnemers is bezoeker van kunst en cultuur en kwart is deelnemer of cursist.  Negen procent geeft aan niets aan kunst en cultuur te doen. Het merendeel van de respondenten, 92 procent, vindt dat Laren genoeg mogelijkheden biedt om te genieten van kunst en cultuur en 83 procent vindt dat er genoeg mogelijkheden zijn om actief mee te doen.

Ruim de helft, 53 procent, vindt het prima zoals het nu is. Lagere prijzen zouden volgens 13 procent kunnen helpen om nog meer te kunnen genieten van kunst en cultuur en 10 procent vindt dat er ook nog andere activiteiten bij zouden kunnen komen.

Top 4
De top vier van belangrijke plekken, gebouwen of kunstwerken waaraan gedacht wordt bij Kunstenaarsdorp Laren zijn Singer Laren, De Brink met vijver, Het Brinkhuis en De Akkers van de SOLL. Deze plekken zijn volgens 69 procent van de respondenten belangrijk, omdat ze veel zeggen over het DNA van Laren. Ook maken ze volgens 58 procent van Laren een aantrekkelijke woonomgeving.

De complete uitslag van de enquête is terug te vinden op www.inwonerspanellaren.nl. Inwoners kunnen zich hier ook aanmelden om deel te nemen aan het panel. Jaarlijks worden er twee onderzoeken gehouden naar allerlei onderwerpen. De resultaten worden door de gemeente gebruikt om het beleid te verbeteren.

Uit de krant