Jan Rudolph de Lorm vertelt burgemeester en wethouders enthousiast over de nieuwe aanwinst in het museum.
Jan Rudolph de Lorm vertelt burgemeester en wethouders enthousiast over de nieuwe aanwinst in het museum. Foto: Bob Awick
video

Singer morgen weer open met mooie Larense aanwinst

Cultureel

LAREN - Het museum van Singer Laren gaat morgen, dinsdag 30 juni, weer open. Dat was voor het museum al een heuglijk feit, maar dolblij is Singer dat het een nieuwe Larense aanwinst kan tonen: een schilderij van een meisje dat over de Brink loopt; Gehendes Mädchen van Max Lieberman dat hij in Laren schilderde in 1897.

Eind van de middag werd deze nieuwe aanwinst al getoond aan onder andere de burgemeester en wethouders. "Het spat van de muur af", liet museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm weten. "Wat zo mooi aan het schilderij is, is de lichtval. Je ziet de zon door de bladeren schijnen. Het schampt nog net de arm van het meisje, haar schort en dan valt het op de zandgrond van de Brink."

Tekst gaat na de afbeelding verder

Gehendes Mädchen van Max Lieberman dat hij in Laren schilderde in 1897.

Wethouder Peter Calis herinnert zich nog de foto's van meisjes die er inderdaad zo bijliepen in die tijd. Op weg naar de katholieke meisjesschool die achter de Brink lag. De iepen die op het schilderij staan, sneuvelden in 1929. De schilder zat in zijn tijd op het terras bij de Gulden Postkoets en ving het meisje in haar beweging op het schilderij.

Geschonken
"We zijn hier zo blij mee, omdat we in het museum ook graag de werken willen laten zien die hier van Laren zijn gemaakt. Er zijn drie grote schilders die hier hebben gewerkt, Mondriaan, Beckman en Lieberman. Van die laatsten wilden we graag een werk hebben en drie keer liepen we een werk mis omdat het te duur was. Deze is ons toegevallen. Het is ons geschonken."

Het museum werd hiervoor benaderd door het Duitse verzamelaarsechtpaar Bühler-Brockhaus. "Ik heb nog nooit zo snel iemand teruggebeld." Het is het eerste Larense schilderij van Liebermann in Nederlands openbaar kunstbezit. Het hangt in het museum naast Larens meisje met korenbloemen van Jan Veth. "Dat is een donker werk en daardoor kun je goed zien dat Lieberman het licht tot leven brengt."

Rolluik
Het college van Laren werd tijdens de bijeenkomst meteen bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in het museum. Na de sluiting van het museum door de coronamaatregelen, volgde de roof van het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh. De dader kwam binnen door een glazen deur te vernielen. "Het glas zou veilig moeten zijn, maar voor de zekerheid hebben we nu een rolluik laten installeren", liet algemeen directeur Evert van Os weten. Een luik dat keurig in het plafond verdwijnt en niet te zien is als het museum open is.

De coronacrisis en de roof leidden tot een dieptepunt, maar de mensen van Singer Laren herpakten zich en er werd besloten om een renovatie van de museumzalen naar voren te halen. "Nadat we twee weken thuis waren geweest, krioelde het hier weer van de mensen, op 1,5 meter afstand natuurlijk, om allerlei zaken op te pakken en mee te helpen. Zo konden we eindelijk weer met iets positiefs bezig zijn."

Rondleiding
Met een korte rondleiding door het museum liet hij zien hoe het glas van bijvoorbeeld de Van den Brink galerij vervangen was en nu voorzien is van een UV-filter. "Daardoor komt er minder zon en UV-straling binnen, wat veel beter is voor de kunst die hier normaliter hangt." In verband met de coronamaatregelen wordt deze galerij de komende tijd niet gebruikt. Bezoekers worden direct de eerste tentoonstellingszaal ingeloodst.

"Goed nieuws is dat de deuren gewoon open zullen staan. Bezoekers hoeven die niet aan te raken. Dat kan nu met het klimaatsysteem." Ook hebben die zalen nu beter licht. "De lichtkoepels die er boven zaten zijn dichtgemaakt en we hebben nu een duurzaam geïsoleerd dak." De iets gebolde plafonds van de zalen zijn nu vlak en voorzien van daklicht van leds dat als daglicht eruit ziet, waardoor de bezoeker dat niet eens merkt en dat per zaal ingesteld kan worden. "Belangrijk als er kunstwerken op papier hangen. Dat mag maar 50 lux hebben. Schilderijen maximaal 200", aldus De Lorm.

Lege plek
Op de lege plek van het werk van Van Gogh hangt in de tentoonstelling Spiegel van de Ziel keurig een afbeelding van het werk. "We vonden dat het hier moest hangen, want het hoort bij deze tentoonstelling. Dat hebben we zo opgelost." Wie door de zalen heen is, komt uiteindelijk bij de Lieberman uit. De bezoekers verlaten dan het museum via de Beeldentuin, waar werk van de Larense Pépé Grégoire te zien is.

Wie buiten het museum nog een beetje kunst wil snuiven, kan de speciale 'Liebermannloop' volgen. Dit is een wandeling van ongeveer een uur langs de plekken die Liebermann bezocht en schilderde. Ook andere kunstenaars die rond die tijd in Laren woonden en werkten komen in de wandeling aan bod, zoals Wally Moes die in 1884 over haar eerste ontmoeting met Liebermann schrijft: “Alles aan hen blonk van fijnheid en nieuwheid, mantels, portmanteaux, tot de smetteloze schilderkist van mooi hout toe.”

Interactieve kaart
De wandelroute is te vinden op een interactieve kaart van de gratis app 'Spacetime Layers'. Onderweg zijn op de stoep icoontjes van het Larense meisje aangebracht. Zie SingerLaren.nl voor meer informatie.

Hieronder vertelt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm meer over de nieuwe aanwinst van het museum:


Uit de krant