Rapper Emanuel treedt op in de tuin van Singer Laren bij de afsluiting van het project Bende van Talente.
Rapper Emanuel treedt op in de tuin van Singer Laren bij de afsluiting van het project Bende van Talente. Foto's: Bob Awick
foto’s

Jonge talenten maken feestje van afsluiting project Jeugd aan Zet

Mensen

LAREN - De deelnemers aan de Bende van Talente, het Jeugd aan Zet-project in Laren, hebben er zaterdagavond een feestje van gemaakt bij de afsluiting. In de tuin van Singer Laren lieten zij zien wat ze afgelopen week hebben opgestoken bij diverse workshops dans, rap, beats maken, film, theater en graffiti.

De jongeren tussen de 12 en 18 traden op of lieten zien of horen wat ze gemaakt hadden. Dit onder toeziend oog van wethouder Karin van Hunnik en Erik Gerritsen, de Secretaris Generaal van het ministerie van VWS. Dit ministerie stelde het geld beschikbaar stelde voor het project. Als klap op de vuurpijl trad rapper ADFSamski op en toen ging helemaal het dak eraf.

Tekst gaat verder onder de foto

Het optreden van rapper ADFSamski.

Ook het begin was meteen spectaculair met een optreden van top-breakdancers, waarvan B-boy Stepper, die ooit in Laren is begonnen en inmiddels wedstrijden doen over de hele wereld en zich voorbereidt op de Olympische Spelen. Daar gaat breakdance een officiële sport worden. Daarna konden de jongeren die bij Gideon Calis een toneelworkshop hadden gevolgd aan de bak.

Zij hadden zich bezig gehouden met improvisatietheater en zelf een scene in elkaar gezet, waarin zij een gouden staf zochten. Dat ging echter niet zonder gevaar, een gouden vogel vormde een bedreiging. Daarna deden zij een stukje ‘de vloer op’. Daarbij wordt een locatie gekozen en een situatie en verder moeten ze dan improviseren. De laatste scene waarin iemand in de trein alles van de ander wist, zonder dat ze elkaar kenden, leverde veel reacties op van de aanwezige jongeren, die het spel wel konden waarderen.

Film
Aan de workshops deden zo’n 50 jongeren mee, maar door omstandigheden konden niet alle jongeren alles volgen. Ook wilde niet iedereen optreden. Daarom was er maar een dansgroep van drie dames die vervolgens een kort optreden, gevolgd door een film gemaakt door Niek. Hij had een korte impressie gemaakt van de workshops en vertelde enthousiast dat hij veel geleerd had en gaat door als stagiaire bij Dynamic Arts.

Vervolgens ging het gas erop met de makers van beats. Deze beats vormen de basis voor een rap. Elke beat die te horen was, duurde zo’n 45 seconden. De sfeer zat er zo in dat een van de deelnemende rappers, Tyrone (17), begon te freestylen in rap, gevolgd door Sean zelf en de workshopmaster. Het publiek ging ook lekker mee in de beats en genoot ervan.

Tekst gaat verder na de foto

Drie rappers van verschillende niveau’s traden samen op.

Daarna konden de rappers laten zien wat zij hadden gemaakt. Elk op hun eigen niveau hadden zij gewerkt. Sommige als starter, anderen met meer ervaring. Inmiddels was rapper ADFSamski aangekomen en gaf ze feedback. De meer ervaren rappers kregen complimenten over hun performen, wat volgens hem op hoog niveau was. Inmiddels was het ook een echt feestje in de tuin van Singer.

Na deze optredens werden ook de graffiti-artiesten in het zonnetje gezet. Hun werken waren tentoongesteld in de kas en konden bewonderd worden tijdens een korte pauze, zodat ADFSamski zich kon voorbereiden op zijn optreden. Secretaris Generaal Erik Gerritsen van VWS vertelde dat hij had genoten. Ergens was het onverwacht dat hij al deze talenten in Laren zou treffen, maar aan de andere kant ook wel verwacht, liet hij weten.

Zeer geslaagd
“We zijn al een tijd bezig met maatschappelijke dienstplicht, waarbij jongeren hun talenten inzetten en iets terugdoen voor de maatschappij. We zien dat enorm aanslaan en jongeren nemen dat serieus en vinden het leuk om te doen. Nu met corona hebben we speciaal voor kleine gemeenten geld beschikbaar gesteld om in de vakantie iets met jongeren doen. Dat is in elke gemeente weer verschillend, maar overal zeer geslaagd.”

Als hoogtepunt van de avond volgde het optreden van rapper ADFSamski. Uit een poll van Dynamic Arts was gekomen dat de Larense jeugd hem graag een keer zou zien optreden. Hij is helemaal hip en hot bij deze doelgroep. Er werd dan ook volop meegezongen en zelfs meegedanst bij zijn laatste nummer. Een groepsfoto met de rapper werd een mooie afsluiter.

Tekst gaat verder onder de foto

De groep deelnemers op de foto met ADFSamski, in het midden achterin met zonnebril.

“Ik ben ontzettend trots op onze jeugd”, liet wethouder Karin van Hunnik weten. “Ik heb genoten van de optredens. Zelf heb ik ook een aantal workshops bezorgd en vooral de kwaliteit van de lessen spreekt mij heel erg aan. De workshopmasters weten wat ze doen en dat was ook te zien bij de optredens. We gaan hier zeker nog iets verder mee doen.”

Uit de krant