De burgemeester snijdt de verjaardagstaart aan voor de 100-jarige Maartje.
De burgemeester snijdt de verjaardagstaart aan voor de 100-jarige Maartje. Foto's: Carin van den Berg

Maartje Bekker-Thijsse viert 100ste verjaardag

Mensen

EEMNES - Maartje Bekker-Thijsse viert vandaag haar 100ste verjaardag in haar woonhuis aan de Eemhof in Eemnes. Volgens de gemeente is ze de eerste 100-jarige inwoner van de stad.

Burgemeester Roland van Benthem kwam vanmorgen vanwege deze speciale gelegenheid op bezoek om de jarige te feliciteren namens de gemeente. Zij kreeg ook een bos bloemen en er was een taart.

Feest
In de huiskamer van het woon-zorgcentrum waar Maartje woont, werd gezamenlijk deze taart gegeten. Daarbij waren ook haar dochter en kleindochter met partner aanwezig. Vanmiddag is er nog feest voor de familie.

De 100-jarige woont pas sinds december vorig jaar in Eemnes. “Rotterdam is mijn stad en dat blijft zo”, zegt ze. “Ik mis het nog steeds.” De gezelligheid in het centrum waar ze nu woont, maakt echter veel goed.

Zelfstandige vrouw
Totdat ze in Eemnes kwam wonen, vanwege de nabijheid van haar dochter, woonde ze nog zelfstandig. “Ineens ging het toch wel hard achteruit”, vertelt haar kleindochter. Haar oma was altijd een zelfstandige vrouw die goed voor zichzelf wist op te komen.

“Ze had vroeger een kruidenierswinkel en dat was bijzonder in die tijd. Haar man werd daar ook wel eens op aangesproken.” Maartje beaamt dat. Ook dat ze naar haar baas ging om opheldering te vragen, toen ze ontdekte dat ze minder verdiende dan een mannelijke collega.

Dansen
Ze houd van dansen en dat merken haar medebewoners ook. Niet dat ze helemaal los gaat, maar af en toe laat ze nog wel eens wat zien. Op het feest vanmiddag zou ze ook zeker gaan dansen. Ze wordt daarbij ook verrast met het optreden van iemand die oude nummers komt zingen.

“Ook ging ik vroeger veel de straat op. Naar de winkels en etalage’s kijken. Ik houd van mooie, te dure dingen”, zegt de 100-jarige lachend. “We hadden het ook niet slecht, zowel ik als mijn man werkte.” Dat ze ooit de honderd zou halen, dat had ze nooit gedacht.

Je voelt het niet
“Je voelt het ook niet, dat je honderd bent. Ik heb er geen erg in. Je gaat gewoon door met leven en maakt er wat moois van.” Bang voor de dood is ze niet. “Misschien is de dood ook wel mooi en het is nu eenmaal zo dat het toch een keer gaat gebeuren.”

Vandaag genoot ze in ieder geval van alle belangstelling. “Het was leuk dat u er was”, liet ze de burgemeester weten bij zijn afscheid. “Was ik toch even met een knappe man”, grapte ze tijdens zijn bezoek. Op haar leeftijd nog steeds het stralend middelpunt van het feest.

De 100-jarige Maartje is op haar leeftijd nog steeds het stralend middelpunt van het feest.

Uit de krant