Afbeelding
Foto: Pixabay

Boete geëist wegens betrokkenheid dodelijk verkeersongeval Eemnes

Politie

EEMNES - Tegen de 27-jarige vrouw uit Eemnes die op 7 mei 2018 in haar auto op de Wakkerendijk Jaap Eek (83) aanreed die door dit ongeval overleed, is door het Openbaar Ministerie een boete van duizend euro geëist. “Niemand heeft dit gewild, ook de verdachte niet. En geen enkele straf zal recht doen aan het verdriet van de familie”, aldus de officier van justitie woensdag voor de Utrechtse rechtbank.

Dat de vrouw dusdanig onvoorzichtig had gereden dat het ongeval juridisch gezien aan haar schuld te wijten was, achtte de officier niet bewijsbaar. Volgens hem staat wel vast dat de 27-jarige gevaar heeft veroorzaakt op de weg.

Afgeleid
Zij reed volgens de officier met licht verhoogde snelheid en was afgeleid, waardoor zij de 83-jarige Jaap Eek die de weg overstak niet tijdig heeft opgemerkt. Hij werd met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk op 10 juni 2018 aan de gevolgen van het ongeval is overleden.

De 27-jarige was overigens niet op de zitting aanwezig, omdat zij voor langere tijd in Australië verblijft. Dit tot teleurstelling van de wel aanwezige nabestaanden, die graag haar kant van het verhaal wilden horen.

Niet opgemerkt
De vrouw heeft in een eerste verklaring vlak na het ongeval verteld dat zij de fietser niet had opgemerkt. Daarna heeft zij aangegeven pas op de terechtzitting verder te willen verklaren. Omdat zij wellicht pas volgend jaar weer terugkeert, besloot de rechtbank de zaak donderdag daarom toch maar in haar afwezigheid te behandelen. De 27-jarige had hiervoor haar nadere verklaring over de gebeurtenissen van twee jaar geleden op schrift gezet.

De advocaat, die voor vrijspraak pleitte, benadrukte dat de 27-jarige echt heel graag bij de zitting had willen zijn. De reden dat zij tegen de politie geen verdere verklaring af had willen leggen, kwam volgens de advocaat omdat haar eerste verhoor zo lomp en beschuldigend was verlopen, dat zij hiervan “behoorlijk overstuur” was geraakt. Op advies van de advocaat besloot zij daarom pas bij de rechtbank haar verhaal te gaan doen.

Contact nabestaanden
De behandeling van de rechtszaak liet echter heel lang op zich wachten. Uiteindelijk besloot de 27-jarige eind 2019 naar Australië te gaan om haar leven weer proberen op te pakken. Volgens de advocaat heeft de vrouw psychisch zeer veel last van het ongeval. Zij benadrukte dat de 27-jarige bij terugkomst graag contact zou willen hebben met de nabestaanden.

De rechtbank doet op 27 augustus uitspraak.

Uit de krant