Met de fiets naar de basisschool gaan is in Eemnes gemiddeld korter dan met de auto.
Met de fiets naar de basisschool gaan is in Eemnes gemiddeld korter dan met de auto.

Eemnes: met 0,4 kilometer grootste verschil tussen met de fiets of auto naar basisschool

Natuur en Milieu

BEL - De scholen zijn vandaag weer begonnen. Daarom zocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een aantal dingen uit. Eemnes neemt daarin een bijzonder plaatsje in.

In deze Utrechtse gemeente is het verschil tussen met de fiets of met de auto naar de basisschool gaan het grootst met 0,4 kilometer in het voordeel van de fiets.

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets is 0,6 kilometer, dat is 0,1 kilometer minder dan met de auto. In Eemnes is het echter 0,8 kilometer op de fiets gemiddeld.

Laren en Blaricum
In Laren en Blaricum bevindt zich gemiddeld op 0,7 kilometer op de fiets een basisschool. Het verschil tussen de auto en de fiets is er niet. Dat is 0,0 kilometer.

In de gemeenten Urk, Schiedam, Amsterdam, Den Haag en Haarlem is de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool gemeten voor fietsers met 0,4 kilometer het kleinst. Inwoners van Baarle-Nassau moeten gemiddeld het verst fietsen naar een basisschool: 1,5 kilometer.

Nabijheidsstatistiek
De cijfers zijn gebaseerd op de nieuwe cijfers over 2019 van de Nabijheidsstatistiek van het CBS, op basis van data van de Fietsersbond.

In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het CBS en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes.

Uit de krant