Afbeelding
Partnerbijdrage

Let ook op welke ziekenhuizen zijn gecontracteerd bij het vergelijken van je zorgverzekering

Algemeen

Iedere jaar maken zorgverzekeraars afspraken met ziekenhuizen. Het gaat dan vooral over de vraag welke en natuurlijk hoeveel zorg zij het af zullen nemen. Naast afspraken over totale budgetten gaat het bij de inkoop van zorg natuurlijk ook over de kwaliteit van zorg, het aantal behandelingen en over tarieven. 

Heeft jouw verzekeraar wel afspraken met ziekenhuizen in de regio? Zijn er bijvoorbeeld wachttijden waar jij als patiënt rekening mee moet houden en welke zorg wordt er vergoed? In dit artikel geven we samen met Independer Zorgverzekeringen 3 aandachtspunten rondom ziekenhuiszorg vanuit jouw zorgverzekering.

1. Ziekenhuiszorg vanuit de zorgverzekering
Vanuit het basispakket van iedere zorgverzekering is ziekenhuiszorg verzekerd. Hierbij gaat het om ziekenhuisverblijf, operaties en spoedeisende hulp. Wel geldt hierbij een eigen risico. In 2020 is het zo dat de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaald dienen te worden. Dus heb je een medisch specialist nodig, moet je een bloedonderzoek doen of een röntgenfoto laten maken, dan ben je verzekerd.

2. Aanbod in Gooi en Vechtstreek
Wil je je zorgverzekering vergelijken? Let er dan altijd op welke ziekenhuizen waar gevestigd zijn en of de betreffende verzekeraar(s) contracten hebben afgesloten voor de zorg die jij denkt nodig te (gaan) hebben. De regio Gooi en Vechtstreek heeft in totaal 31 ziekenhuizen en klinieken. Let hierbij goed op: niet voor alle soorten behandelingen en/of aandoeningen zijn er contracten afgesloten. Heb je dus specifieke zorg nodig? Ga dan na in hoeverre je gedekt bent vanuit je zorgverzekering. In dit overzicht van Independer is inzichtelijk gemaakt in welke regio’s ziekenhuizen gevestigd zijn.

3. Pakketkeuze bepaalt vergoeding
Zorgverzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen vooral om zorg betaalbaar te maken en te houden voor de patiënt. Daarnaast vormt ook de kwaliteit van zorg een belangrijke factor bij deze afspraken. Hoe beter de afspraken, hoe beter jouw uiteindelijke ziekenhuiszorg. Maar tussen de afspraken en de uiteindelijk zorg zit ook een keuze die jij als patiënt/klant dient te maken. Zorgverzekeraars bieden namelijk vaak verschillende pakketten aan. Hierdoor kan het zijn dat je, bij een uitgebreider (en duurder) pakket, ook geen kosten hoeft te betalen bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen. Een zorgverzekering afsluiten doe je daarom ook altijd op basis van aangeboden pakketten van de betreffende zorgverzekeraar. 

Uit de krant