Het pand van de voormalige bibliotheek met op de voorgrond de fysiotherapiepraktijk.
Het pand van de voormalige bibliotheek met op de voorgrond de fysiotherapiepraktijk. Foto: Bob Awick

Drie opties voor pand voormalige bibliotheek Eemnes

Politiek

EEMNES - De gemeenteraad van Eemnes krijgt drie keuzes als het gaat om de toekomst van het pand van de voormalige bibliotheek aan de Raadhuisstraat. Er kan gekozen worden voor 12 appartementen, de uitbreiding van de naastgelegen fysiotherapiepraktijk/sportschool of een nadere functie na openbare verkoop.

“Ik leg het heel open voor aan de gemeenteraad”, aldus wethouder Theo Reijn. “Als ze kiezen voor de 12 appartementen dan gaat het om 4 sociale huur en 8 categorie 2 koop. Hier heeft A’Campo Beheer een biedbook voor aangeboden.”
De realisatie van deze appartementen is wel strijdig met het huidige bestemmingsplan. Dat moet dan gewijzigd worden en de gemeente ziet daar ook mogelijkheden voor.

Tekort
Daarnaast komt de gemeente dan 375.000 euro tekort. Afgesproken is namelijk dat er een bepaald bedrag moet gaan naar de financiering van het Huis van Eemnes. “We hebben afgesproken dat er 449.000 euro naar het Huis van Eemnes moet gaan. Dat kan eventueel gedekt worden uit de Reserve Sociale Woningbouw en de Algemene Reserve.”

De tweede optie is de verkoop aan de naastgelegen fysiotherapiepraktijk. “Die wil het pand graag kopen voor uitbreiding van de praktijk en met name kinderfysiotherapie en de sportschoolactiviteiten.” Bij de onderhandelingen bleek er een groot verschil te zitten tussen de taxatie van de gemeente van 640.000 euro en die van de potentiële koper van 400.000 euro.

Fysiotherapiepraktijk
“Uiteindelijk hebben we een derde taxatie laten maken en die kwam uit op 525.000 euro. Dat wil de fysiotherapiepraktijk wel betalen.” Dit past ook binnen het bestemmingsplan en de gemeente hoeft dan geen geld bij te leggen om de financiering van het Huis van Eemnes rond te krijgen.

De derde optie is een openbare verkoop. “Er zijn meerdere mensen die een sportschool willen beginnen, dus er is belangstelling genoeg.” Een openbare verkoop kan een hogere, maar ook een lagere opkomst betekenen.
Naar verwachting wordt het onderwerp in september besproken.

Uit de krant