Meer sociale woningbouw in de Zuidpolder om afspraken na te komen.
Meer sociale woningbouw in de Zuidpolder om afspraken na te komen. Foto: Bob Awick

Eemnes krikt sociale woningbouw op

wo 26 aug 2020, 17:21 Algemeen

EEMNES - De gemeente Eemnes gaat meer sociale woningen bouwen, tenminste als de raad en de partners Heijmans en Van Wijnen die met de gemeente in de Zuidpolder samenwerken, instemmen. Dat laat wethouder Theo Reijn weten.

Het is een langverwacht resultaat om de coalitieafspraken die door Dorpsbelangen Eemnes en Partij van den Arbeid in Eemnes zijn gemaakt uit te laten komen.

Minder opbrengst
“Je kunt je voorstellen dat niet iedereen meteen blij was. Meer sociale woningbouw in de Zuidpolder betekent namelijk minder opbrengst. Heijmans en Van Wijnen waren dus in eerste instantie tegen”, legt Reijn uit.

Een oplossing voor dit probleem wordt gedeeltelijk gevonden in een stuk grond van een paardenbedrijf dat door de gemeente is opgekocht. “Dat krijgt nu een plek in de polder. We wilden voorkomen dat bewoners van de Zuidpolder in de stankcirkel van het bedrijf kwamen te liggen.”

Rode contour
“De provincie staat welwillend tegenover het opschuiven van de rode contour en daardoor kunnen daar de kavels iets groter worden.” Meer over de financiële regeling wil hij niet kwijt. Dat staat allemaal in de bijlagen, die geheim moeten blijven.

Wat de wethouder wel kwijt wil, is dat met de afspraken bijna de doelstelling wordt behaald van het collegeprogramma en de woonvisie.

Middenduur
“We gaan van 16 procent sociale bouw naar ongeveer 30 en het aandeel middendure woningen gaat van 14 procent naar ongeveer 27 procent. In de woonvisie streven we naar 35 procent sociaal en 35 procent middenduur.”

Om dit te bereiken wordt er geschoven in de planning van de Zuidpolder. “Normaal bouwen we van oost naar west om de overlast in wijken die al klaar zijn zo min mogelijk te houden.

Gemeenteraad
Nu beginnen we al in 2021 met een wijk die in het westen bij het Van Wegenplantsoen komt te liggen.” De gemeenteraad zal naar verwachting in september over het voorstel praten.

Afbeelding
Expositie Boem Paukeslag in het Huis van Eemnes Cultureel gisteren
Afbeelding
Zes coronapatiënten in Tergooi MC: ‘We zijn voorzichtig positief’ Coronavirus 2 dagen geleden
Afbeelding
‘Meins koolraap’ Bol-an 2 dagen geleden
Afbeelding
PoëzieWeek met Elisabeth Lockhorn in bibliotheek Laren Cultureel 2 dagen geleden
Afbeelding
Studenten Conservatorium van Amsterdam treden op in Papageno Huis Laren Cultureel 2 dagen geleden
Afbeelding
Voorleesfeestje met Willeke Alberti in Brinkhuis Laren Cultureel 2 dagen geleden
Afbeelding
Online bewonersavond over participatieavond voor inwoners Laren Algemeen 3 dagen geleden

Uit de krant