Afbeelding
Foto: Pixabay

Vrijspraak in strafzaak dodelijk ongeval Wakkerendijk

Politie

EEMNES - De rechtbank in Utrecht heeft donderdag geoordeeld dat een 27-jarige vrouw uit Eemnes geen schuld heeft aan een dodelijk verkeersongeval op 7 mei 2018 op de Wakkerendijk in Eemnes. De vrouw is daarom vrijgesproken.

De 27-jarige kwam met haar auto in botsing met de 83-jarige Jaap Eek, die de weg overstak met zijn fiets. Het slachtoffer is zes weken later aan de gevolgen van het ongeval overleden.

Ernstige gevolgen
De rechtbank benadrukt dat de ernstige gevolgen van het ongeluk niet bepalend zijn voor de vraag of de vrouw een strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. Er is geen bewijs dat zij te hard reed.

Zij haalde weliswaar vlak voor het ongeval een andere auto in, maar dat vond een kilometer ervoor plaats en er zijn geen andere snelheidsmetingen beschikbaar. Ook blijkt volgens de rechtbank niet voldoende uit het dossier dat de 27-jarige niet goed oplette of de weg vrij was van ander verkeer.

Geen verwijt
Daarbij houdt de rechtbank rekening met de verklaring van de ingehaalde bestuurder, die het slachtoffer ook niet gezien heeft. De rechtbank oordeelt daarom dat de vrouw strafrechtelijk geen verwijt kan worden gemaakt. Ze heeft geen schuld aan het verkeersongeval en ze heeft ook geen gevaar op de weg veroorzaakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden duizend euro boete. Het OM vond dat de vrouw wel gevaar op de weg had veroorzaakt omdat ze te hard reed en niet goed oplette. De advocaat van de 27-jarige had vrijspraak bepleit.

Niet aanwezig
De vrouw was niet bij de zitting aanwezig, omdat zij voor langere tijd in Australië verblijft. Haar advocaat had aangegeven dat zij wel heel graag bij de zitting had willen zijn. De behandeling van de strafzaak liet alleen erg lang op zich wachten.

De 27-jarige, die volgens haar advocaat psychisch zeer veel last heeft van de gevolgen van het ongeval, besloot daarop eind 2019 naar Australië te gaan om haar leven weer proberen op te pakken.

Contact nabestaanden
De advocaat benadrukte dat de vrouw bij terugkomst graag contact zou willen hebben met de nabestaanden, die tijdens de zitting hadden laten weten te betreuren dat de vrouw dit niet gedaan had.

Uit de krant