Johan met de prent van zijn buurman: "Die kreeg ik nadat hij hoorde dat wij de horecagelegenheid de vorm van een schaapskooi geven."
Johan met de prent van zijn buurman: "Die kreeg ik nadat hij hoorde dat wij de horecagelegenheid de vorm van een schaapskooi geven." Foto: Bob Awick

Johan Wiggerts: ‘Onze horecagelegenheid krijgt een dorpsfunctie en is voor iedereen’

Mensen

EEMNES - Wat moet je als vaste gast van Café Staal doen als je vaste stamkroeg gaat sluiten? Dan denk je na over wat je daar aan kan doen. Dat deed Johan Wiggerts samen met zijn broer Rob en Kees Rigter. Zij kwamen op het idee om zelf een horecagelegenheid te gaan bouwen aan de Eemnesservaartsteeg. “Dat stuk grond is toch van ons”, vertelt Johan.

“Ik heb zelf Café Staal 24 jaar lang bezocht. Als jongetje van 10 mocht ik er mijn prijs in ontvangst nemen van de visclub. Ik zag er vrienden die je normaliter niet elke dag spreekt, maar waar je graag mee omgaat. Die kroeg had een dorpsfunctie en dat willen we met onze horecagelegenheid weer terug brengen.”

Quick scan
Daarom sprak hij op 6 juli in bij de gemeenteraad van Eemnes en vertelde hij over hun plannen. “Inmiddels zijn we al weer een stuk verder. We hebben nu een ‘Quick scan ruimtelijke onderbouwing Horecagelegenheid Eemnesservaartsteeg’ en die bespreken we met de gemeente. Hopelijk kunnen we dan iets neerzetten voor de komende 103 jaar, want zolang heeft Café Staal bestaan.”

Wat de initiatiefnemers voor ogen hebben is een schaapskooi. “Dat vonden we passend. Later kwam een buurman met een prent en die liet me weten dat er altijd al een schaapskooi heeft gestaan in de buurt. Hoe mooi is dat! Daarover zijn we nog meer aan het uitzoeken hoor, samen met Historische Kring Eemnes.”

Jong en oud
De nieuwe horecagelegenheid is bedoeld voor jong en oud en zal vooral gericht zijn op het verstrekken van dranken en in beperkte mate op het verstrekken van lichte maaltijden zoals snacks en broodjes. “Zo zijn we een aanvulling op Het Raadhuis.” In het gebouw komen een kleine keuken, bar, horecazaal, toiletten en een kelder voor opslag van voorraad, meubilair voor terras en dergelijke.

“We willen van 11.00 tot 23.00 uur open zijn, zodat mensen een bakkie koffie met taart kunnen doen, ‘s middags kunnen borrelen met een hapje er bij en ‘s avonds een biertje komen drinken”, licht Johan toe. “We willen een café worden voor iedereen, ook toegankelijk voor de rolstoel en rollator. En we willen samenwerken met iedereen.”

Jeu de boules
Zo wil Johan dat er ook een expositieruimte komt, zodat ze deel kunnen nemen aan Kunst aan de Dijk. “Daar heb ik ook al mensen voor benaderd. Ook de visvereniging, de ijsclub en jagers zijn welkom. We komen allemaal uit Eemnes en ik spreek dus heel veel mensen. Ik ben alleen nog op zoek naar iemand van de jeu de boulesvereniging, want we zouden er eventueel ook jeu de boulesbanen aan kunnen leggen.”

Daarnaast moet de nieuwe dorpskroeg Eemnes uitdragen. “De Historische Kring Eemnes heb ik al gevraagd om de café-geschiedenis van Eemnes uit te zoeken, net als van de havenarm, zodat we dat zichtbaar kunnen maken. En denk bijvoorbeeld aan een afbeelding van een vrouw in klederdracht op de deur van het damestoilet en een die van een man bij het herentoilet.”

Mooie omgeving
Ook is het de bedoeling dat er op de plek van de nieuwe horecagelegenheid genoten wordt van de mooie omgeving. “Je kijkt zo de polder in. Je kunt vanaf deze plek gaan wandelen en we willen er een toeristisch overstappunt voor fietsers aan koppelen. Je kunt er zelf bijkomen tijdens je tocht, je fiets opladen en je telefoon.”

Wat betreft de financiën kunnen de initiatiefnemers het allemaal zelf betalen. “En er zijn ook al diverse gegadigden die het willen gaan uitbaten. Allemaal mensen die een band hebben met Eemnes. En we willen kijken of het mogelijk is dat er mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt kunnen werken.”

Probleem
Johan en zijn broer zitten in de bouw en hebben wel kennis van zaken. “Maar dit is ook wel nieuw voor ons. Daarom hebben we Jos van der Mark ingehuurd voor het ruimtelijke plan. Dat zijn we nu aan het bespreken met de gemeente.” In dat plan zijn al een aantal zaken getackeld die een probleem kunnen zijn.

“We liggen net buiten de rode contour. De provincie heeft al aangegeven te willen meewerken aan een verschuiving. Dat is ook logisch, want dan loopt de lijn evenwijdig met de dijklijn. Daar liggen we binnen.” De horecagelegenheid ligt ook dicht bij een stiltegebied, maar niet er in. Dat zou ook geen spelbreker kunnen zijn volgens het onderzoek, net als de parkeerplaatsen.

Lang weg
Johan gaat er vanuit dat het er ooit zal komen. “Maar het is een lange weg. We zitten op deze plek echter niemand in de weg, dus ik kan me niet voorstellen dat de gemeente uiteindelijk niet zal instemmen met onze plannen als we een omgevingsvergunning aanvragen. Het project is geslaagd als mensen straks plezier hebben met een hapje en een drankje in deze nieuwe horecagelegenheid.”


Een schetsontwerp van de schaapskooi waar de horecagelegenheid in zou kunnen komen.

Uit de krant