Afbeelding
Foto:© Bob Awick

Coronateststraat sportcentrum De Zandzee in Bussum operationeel

Coronavirus corona

REGIO - De nieuwe coronateststraat van de GGD - met drie testlijnen - op het parkeerterrein van sportcentrum De Zandzee aan de Struikheiweg 14 in Bussum is operationeel. Vanmorgen opende burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren samen met René Stumpel, directeur publieke gezondheid, de nieuwe teststraat. “Op deze nieuwe weerbestendige locatie kunnen we, als het nodig is, de testcapaciteit opvoeren van 560 naar 900 mensen per dag”, aldus de GGD.

De uitbreiding is nodig, aangezien het aantal testaanvragen zienderogen toeneemt. Bovendien biedt de nieuwe behuizing meer comfort voor de medewerkers. Zij kunnen gebruik maken van de faciliteiten van De Zandzee. Ook de centrale ligging en de goede bereikbaarheid hebben een rol gespeeld in de keuze voor het Bussumse sportcentrum. Door te kiezen voor één centrale plek wordt de tweede teststraat - in Loosdrecht - definitief niet in gebruik genomen.

Grote waardering
“Het is geen aanleiding voor een feestje, maar wel iets om serieus bij stil te staan”, zegt burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. “Ik heb grote waardering voor de mensen van de GGD, die dit op korte termijn op poten hebben gezet en net als andere hulpverleners al maanden druk zijn met corona.” Hij bedankt ook De Zandzee en Squash & Welness voor hun medewerking. “Hoe professioneel ook, ik hoop dat de teststraat snel kan worden opgeheven. Dat zou betekenen dat we het virus er onder hebben. Tot die tijd, houd afstand en laat u bij klachten testen.”

Afspraak
De GGD voert in Bussum elke dag coronatesten uit. Mensen met klachten kunnen zich, nadat zij een afspraak hebben gemaakt via het landelijke telefoonnummer (0800-1202) of via www.coronatest.nl, op het coronavirus laten testen. Tijdens de test wordt een slijmvliesmonster van de keel- en neusholte afgenomen. Dit monster gaat voor onderzoek naar het centraal bacteriologisch en serologisch laboratorium (CBSL) in Tergooi. Na afloop van de test krijgen de mensen een informatiefolder mee.

Tekst gaat verder onder het artikel

De burgemeester van Gooise Meren Han ter Heegde en directeur Publieke Gezondheid René Stumpel openden de straat.

Veel mensen laten zich testen op corona. Afgelopen week waren dit er landelijk 163.000, ruim 23.000 meer dan de week daarvoor. Het percentage positief getesten op landelijk niveau is afgenomen van 2,5 procent naar 2,2 procent deze week. Er zijn minder ziekenhuisopnames dan de week ervoor. Clusters worden met name gevonden in thuissituaties, vakantiesituaties en reizen en in verpleeghuizen. 

Toename
De GGD zag in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek afgelopen week een toename in de teststraat van bezoekers; 3.115 mensen bezochten afgelopen zeven dagen de teststraat in Bussum. Hiervan waren er vijftig positief. “Het percentage positieven in de regio is lager dan het landelijk percentage, maar ook hier zijn er enkele clusters gerelateerd aan thuissituaties (feestjes) en verpleeghuizen gevonden”, meldt de GGD op haar liveblog.

Extra personeel
De afgelopen maand is de GGD druk bezig geweest met het werven en opleiden van extra mensen om de verwachte extra drukte aan te kunnen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van detacheringsbureau Bender groep. “Op dit moment hebben we 34 extra mensen naast het eigen personeel voor het coronacallcentrum, de teststraat en het bron- en contactonderzoek. Met deze extra mensen kunnen we op dit moment het werk volgens de richtlijnen uitvoeren.”

Uit de krant