Afbeelding

Een werkende rookmelder kan je leven redden

Algemeen

LAREN In oktober zijn de Brandpreventieweken en dit jaar wordt er campagne gevoerd rond het thema ‘Rookmelders Redden Levens’ om het aantal slachtoffers bij woningbranden naar beneden te krijgen.

“Drie kwart van de Nederlanders heeft al rookmelders in huis. Belangrijk, want als je slaapt dan ruik je niets. Dus ook geen rook als er in je huis brand ontstaat. Daarom zijn werkende rookmelders van levensbelang”, aldus de organisatie van de Brandpreventieweken. ‘Niet alleen de hoeveelheid rookmelders is van belang, ook de juiste plaatsing en het testen van je rookmelders is van levensbelang. Heb jij al eens getest of je jouw rookmelders in elke kamer van je huis kunt horen? Zorg dat de rookmelder in originele staat blijft, stofvrij is en een werkende batterij heeft of is aangesloten op netstroom.”

Rookmelder verplicht

De Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland willen deze maand mensen bewust maken van het belang van rookmelders. Niet voor niets is een werkende rookmelder op elke verdieping van een nieuwbouwwoning verplicht en vanaf juli 2022 ook voor bestaande woningen. Test vandaag nog of jouw rookmelder thuis werkt. Het kan jouw leven en dat van jouw huisgenoten redden.

Op maat gemaakt advies

Tijdens de Brandpreventieweken kunnen mensen via www.rookmelders.nl een op maat gemaakt advies krijgen over het aantal rookmelders dat hun huis nodig heeft. In de bouwmarkten komen displays van een brandweerman te staan met meer informatie. Daar kan je ook rookmelders kopen. Volg Veiligheidsregio Utrecht op Facebook en Instagram om regelmatig tips te ontvangen en om te zien wanneer het volgende webinar over rookmelders is.

Uit de krant