Afbeelding

De nieuwe vloer in de Johanneskerk glanst

Buurt / wijk

LAREN/EEMNES - Opnieuw is er een belangrijke stap gezet in het proces van de renovatie van de Johanneskerk: de vloer is gelegd en glanst prachtig.

In totaal is er 155 m2 verouderd Belgisch hardstenen tegels gelegd. ‘Verouderd’ betekent dat ze eerder zijn gebruikt bijvoorbeeld in een klooster of kasteel. Waar de tegels van de kerk vandaan komen, is niet precies bekend. 

Nieuw orgel

Het is niet mogelijk om de renovatie van de kerk dit jaar af te krijgen. Niet alleen de corona heeft voor een rem op het werk gezorgd, maar ook de prachtige extra’s zoals de nieuwe orgel, die voor een euro geschonken is door de Lutherse Gemeente in Hilversum omdat ze de kerk te koop hebben gezet, vragen tijd. De oude orgel in de Johanneskerk moet verwijderd worden, de ‘nieuwe’ gedemonteerd, weer in elkaar zetten worden en geplaatst.

Glas-in-lood ramen

Maar ook de plannen voor een fraai ontwerp in de glas-in-lood ramen van de 500-jarige kerk vragen voorbereidingstijd; overleg met ontwerpers, keuzes maken en een wijziging van het bestemmingsplan.

Renovatie

De Stichting Vrienden van de Johanneskerk 500, onder voorzitterschap van burgemeester Nanning Mol, heeft als doel gesteld om voor de renovatie van het interieur 500.000 euro aan fondsen te werven om dit cultureel erfgoed, dat volgend jaar 500 jaar bestaat, de uitstraling te geven die het toekomt. Door de grote betrokkenheid van de vele ‘Vrienden’ is er nog ‘maar’ 40.000 euro nodig. Verwacht wordt dat de totale renovatie in april volgend jaar is afgerond.

Informatie over de renovatie staat op www.johanneskerk500-laren.nl.

Uit de krant