In boekje worden dertien verschillende onderwerpen, die op het kunstwerk te zien zijn, uitgebreid besproken
In boekje worden dertien verschillende onderwerpen, die op het kunstwerk te zien zijn, uitgebreid besproken

'Laren van weleer' wordt beschreven in boekje

Buurt / wijk

LAREN De Historisch Kring Laren (HKL) heeft een boekje gemaakt over het kunstwerk ‘Laren van weleer’.

“In ruim honderd jaar is hier veel veranderd en is Laren van een dorp vol boeren tot een dorp zonder boeren geworden en waaraan kun jij nu nog zien dat Laren vroeger een echt boerendorp was?” Dit is één van de vragen in het boekje ‘Laren van weleer’. Het boekje is speciaal geschreven voor kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 7) en wordt op scholen uitgedeeld. Maar het is interessant voor Laarders van alle leeftijden.

Waarom een nieuw boekje met de titel ‘Laren van weleer’? Het antwoord staat in regelrecht verband met een gebeurtenis die zich in de zomer van 2018 afspeelde op en bij de zijgevel van Albert Heijn aan de Sint Janstraat. Oud-tekenleraar Hans van Deuren zag dat slopers bezig waren het vijftien meter lange, ijzeren kunstwerk ‘Laren van weleer’ van de muur te halen en in stukken te zagen. Het leverde overlast op voor de ladende en lossende vrachtwagens en moest daarom geruimd worden. Nadat Hans er achter kwam dat er niets met het werk gedaan zou worden, kreeg hij het voor elkaar om het te kopen voor 200 euro. Hij nam het kunstwerk mee naar huis. Sindsdien is Hans druk in de weer geweest om een mooie nieuwe plek te vinden voor dit kunstwerk. Het was de bedoeling om het kunstwerk vorige week te plaatsen in de Hertenkamp maar het kon helaas niet op tijd georganiseerd worden.

In het boekje ‘Laren van weleer’ worden de dertien verschillende onderwerpen, die op het kunstwerk te zien zijn, uitgebreid besproken. Het boek toont het kunstwerk en zet per onderwerp het vergrootglas op één van de afbeeldingen. Op deze manier laten de samenstellers het ‘Laren van weleer’ tot leven komen. De lezer krijgt een goed beeld over het reilen en zeilen van het leven van de Larense bevolking in vroegere tijden en kan tot de conclusie komen dat Laren rijk is aan vele bijzondere tradities, die tot op de dag van vandaag nog duidelijk zichtbaar zijn en betekenis hebben in het dagelijkse leven van het dorp.

Het boekje ‘Laren van weleer’ is te koop voor 9,95 euro bij de HKL en de Larense Boekhandel.

Uit de krant