Watervogels zijn naar vogelhospitaal gebracht.
Watervogels zijn naar vogelhospitaal gebracht. Foto: Erik Bruinning

Watervogels met symptomen van vogelgriep in ‘t Gooi

Natuur en Milieu

BEL - Bij het Vogelhospitaal Naarden zijn inmiddels vijftien watervogels binnengebracht met symptomen die passen bij een besmetting van vogelgriep.

De watervogels worden bij het Vogelhospitaal apart van andere vogels gezet en behandeld, maar dat wil niet altijd baten, laat beheerder Erik Bruinning weten. “Heel vaak zijn de vogels, die binnengebracht worden, op sterven na dood en lagen ze al ergens. Wat alle gevallen gemeen hebben, is dat ze allemaal binnen drie dagen dood zijn.” 

Het is nog niet helemaal zeker dat deze watervogels inderdaad aan vogelgriep zijn overleden. De dieren worden aangeboden voor onderzoek, maar de uitslagen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten op zich wachten. “Ik ben voor 90 procent zeker dat ze met vogelgriep besmet zijn. Dat merk je aan de symptomen zoals zenuwtrekken in de kop, vleugels en poten, trillen, snotneus, tranende ogen en de kop zwelt op of wordt dikker.” 

Ook zijn er vogels gevonden aan de andere kant van de Loosdrechtse Plassen in Hilversum en Wijdemeren. En is er bij Vogelhospitaal een watervogel uit Blaricum binnengebracht die sterke symptomen van vogelgriep vertoont. 

Vogelgriep kan mogelijk gevaarlijk zijn voor mensen. Of dat het geval is bij de vogelgriep, die op dit moment heerst, is nog niet bekend en zullen de laboratoriumuitslagen moeten uitwijzen. “Dan zou het zeker gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Net als bij corona geldt dat het gaat van lichte symptomen tot dodelijke gevallen. En dat is wel heftig.” 

Het Vogelhospitaal Naarden roept inwoners daarom met klem op zieke watervogels niet zelf op te pakken. “Houdt afstand van de gevonden vogel om te voorkomen dat het virus aan schoenzolen meegenomen wordt. Bel de dierenambulance Gooi en Vechtstreek zodat ze de zieke of gewonde watervogel op een veilige manier kunnen vervoeren naar het vogelhospitaal. Daar wordt gekeken of de vogels inderdaad symptomen hebben die passen bij vogelgriep en indien nodig worden de juiste instanties in kennis gesteld.”

Uit de krant