Sebastiaan van Zutphen, adviseur duurzaamheid bij Het Gooi en Omstreken.
Sebastiaan van Zutphen, adviseur duurzaamheid bij Het Gooi en Omstreken. Foto: Het Gooi en Omstreken

Het Gooi en Omstreken brengt CO2-voetafdruk woningbezit in kaart

Algemeen

LAREN - Het Gooi en Omstreken had al langere tijd de wens om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van haar woningen. Inmiddels is dat gelukt. Sinds dit najaar beschikt de woningcorporatie over een CO2-monitor die de CO2-uitstoot van het daadwerkelijke gas- en elektraverbruik per wooncomplex in kaart brengt. 

Sebastiaan van Zutphen is sinds begin dit jaar werkzaam bij Het Gooi en Omstreken als adviseur duurzaamheid. Hij is erg blij met deze duurzaamheidstool. “Meten is weten. Als we het energieverbruik van onze woningen verder willen terugbrengen, dan moeten we eerst weten hoe de huidige situatie is. Deze CO2-monitor geeft ons inzicht in de CO2-uitstoot per gemeente, plaats, woningtype en complex. Deze tool levert verrassend veel informatie over onze woningen!”

Speerpunt
Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de woningcorporatie. Van Zutphen: “In 2050 moet de totale woningvoorraad in Nederland CO2-neutraal zijn en daar zijn we als woningcorporatie nu al volop mee bezig. Zo hebben onze woningen op dit moment gemiddeld energielabel B. Dit komt vanwege alle verduurzamings- en renovatieprojecten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd.”

“Het mooie is dat we dit effect ook direct terugzien in onze CO2-monitor. Zo bedroeg onze CO2-uitstoot in 2015 in totaal 25,1 miljoen kilogram en dit is gedaald naar 21,7 miljoen kilogram in 2019. Een mooie prestatie, zeker als je bedenkt dat het totale aantal woningen door nieuwbouw is toegenomen.”

CO2-monitor
De woningcorporatie heeft gekozen om de CO2-monitor van adviesbureau Atrivé te gebruiken en deze op maat te laten inrichten. Verder zijn de energieverbruiksdata van de wooncomplexen opgevraagd bij de netbeheerders en zijn de verbruiksgegevens van de collectieve gas- en elektra aansluitingen verzameld.

Uit de krant