Kerkje in Laren, 1925, van Lou Loeber is te zien in Singer Laren.
Kerkje in Laren, 1925, van Lou Loeber is te zien in Singer Laren.

Tentoonstelling ‘Johanneskerk 500 jaar’ in Singer Laren

Cultureel

LAREN - Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de Johanneskerk aan de Naarderstraat toont Singer Laren een tiental geschilderde gezichten op het gebedshuis. 

Tijdens de bloeiperiode van de Larense kunstenaarskolonie is het pittoreske kerkje in het oude centrum van Laren een geliefd onderwerp. Kunstenaars als David Schulman, Ferdinand Hart Nibbrig, Gustave de Smet en Lou Loeber leggen de kerk vast in verschillende stijlen, variërend van symbolisme tot abstractie. De geschilderde kerk is te zien van dinsdag 1 december tot en met zondag 10 januari 2021 in de Van den Brink galerij van het museum. 

Johannes de Evangelist

Bijzonder is de presentatie van het beeld van Johannes de Evangelist, dat getuigt van de katholieke oorsprong van de in 1521 ingewijde parochiekerk. Deze 16de-eeuwse sculptuur van Johannes de Evangelist werd in 1954 teruggevonden tijdens bouwwerkzaamheden in de Johanneskerk. In 1566 woedde in Europa de Beeldenstorm waarbij religieuze beelden en liturgische voorwerpen in katholieke kerken werden verwoest. Ook het Larense kerkje viel ten prooi aan de woede van de calvinisten. In 1581 ging het kerkje over naar de Protestanten.

Storm doorstaan

Het Johannesbeeld heeft de storm, weliswaar flink beschadigd, doorstaan. Eeuwenlang functioneerde het als steunbalk in de houtconstructie van de kerktoren. In 2003 werd het beeld in ere hersteld. Het kreeg een vaste plaats in de kerkzaal, tegelijk met de herbenoeming tot ‘Johanneskerk’. Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van de kerk is het volledig gerestaureerde beeld voor het eerst weer te zien.

Gratis voor inwoners

Het museum aan de Oude drift 1 is op zaterdag 5 december gratis toegankelijk voor inwoners van Laren. Door de huidige coronamaatregelen is het noodzakelijk om een online museumticket met tijdslot te reserveren. Meer informatie staat op www.singerlaren.nl/johanneskerk.

Uit de krant