Een rode Vituskerk voor godsdienstvrijheid.
Een rode Vituskerk voor godsdienstvrijheid. Foto: Bob Awick

Vituskerk kleurde rood voor godsdienstvrijheid

Cultureel

BLARICUM - De Vituskerk in Blaricum kleurde gisterenavond rood om aandacht te vragen voor de vrijheid van godsdienst voor mensen van alle religies en voor de vervolging van christenen - de grootste groep - in het bijzonder.

Een groeiend aantal kerken in Nederland deed mee met #RedWednesday. Gisteravond kleurden in Nederland, van Texel tot Maastricht, 119 kerken rood. Vorig jaar waren dat er 47.

Zorgen
Peter Broeders, directeur van Kerk in Nood Nederland: “Het laat zien dat een toenemend aantal gelovigen in Nederland zich zorgen maakt over wat we wereldwijd zien: een stijging van het aantal mensen dat gediscrimineerd, vervolgd en gevangen wordt gehouden om hun geloof.”

Dit jaar publiceert Kerk in Nood een rapport om speciaal voor die laatste groep aandacht te vragen. Broeders: “We zien dat regeringen, terreurgroepen en misbruikers keer op keer religieuze minderheden tot doelwit maken van hun plannen.”

Minderheid
“Het kan niet zo zijn dat we stilzwijgend toestaan hoe iemand als Huma Younus, een 14 jarig meisje in Pakistan, wordt ontvoerd en vastgehouden zonder dat zij bescherming geniet van de rechtbank... alleen omdat ze tot de christelijke minderheid behoort.”

Met #RedWednesday wil Kerk in Nood mensen bewust maken van de vervolging van gelovigen - vooral minderheden – en oproepen tot tolerantie en respect voor gelovigen en tussen geloofsgroepen.

Uit de krant