Wethouder Wilma de Boer-Leijsma (l) reikt de erespeld uit aan Monique Kropman in het Huis van Eemnes.
Wethouder Wilma de Boer-Leijsma (l) reikt de erespeld uit aan Monique Kropman in het Huis van Eemnes. Foto: Gemeente Eemnes

Gouden K voor Monique Kropman

Cultureel

EEMNES - Wethouder Wilma de Boer-Leijsma heeft gisteren een Gouden K uitgereikt aan Monique Kropman. Deze onderscheiding van de Stichting Kunstweek wordt toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

Per jaar worden er maximaal 10 Gouden K’s toegekend. De wethouder met Kunst en Cultuur in de portefeuille draagt een inwoner uit de gemeente voor. Zo heeft wethouder Wilma de Boer-Leijsma Monique Kropman aangedragen.

Juryleden
De juryleden en het bestuur van de Stichting hebben uiteindelijk bepaald dat Monique Kropman uit Eemnes een Gouden K heeft verdiend. In voorgaande jaren werden de erespelden, behorend bij de toegekende Gouden K’s, tegelijkertijd uitgereikt tijdens de Nationale Kunstweek in november.

Door de coronamaatregelen is dat dit jaar anders. Monique Kropman ontving daarom de erespeld gisteren in het Huis van Eemnes uit handen van wethouder Wilma de Boer-Leijsma. 

Hart verpand
“Monique is een zeer veelzijdige vrijwilliger die haar hart heeft verpand aan kunst en cultuur. Zonder Monique waren er veel exposities en evenementen niet tot stand gekomen”, aldus de wethouder.

“De gemeente Eemnes vindt het heel belangrijk dat kunst en cultuur voor iedereen bereikbaar is en op een toegankelijke manier wordt aangeboden, zoals Monique dat doet. Ze is een veelzijdige duizendpoot die haar sporen verdiend heeft.”

Huis van Eemnes
Het Huis van Eemnes heeft een expositieruimte waar Monique enthousiast exposities organiseert. Naast deze exposities organiseert zij samen met andere vrijwilligers ‘Rondje Cultuur’ in het Huis van Eemnes.

Het Rondje Cultuur laat inwoners gratis kennismaken met allerlei uitingen van kunst, cultuur en erfgoed. Verder is Monique jarenlang de drijfveer achter de tentoonstellingen voor de BEL Art kunstcommissie in het gemeentehuis.

Uit de krant