Burgemeester Nanning Mol heeft digitaal de inwoners van Laren toegesproken voor het nieuw jaar.
Burgemeester Nanning Mol heeft digitaal de inwoners van Laren toegesproken voor het nieuw jaar. Foto: Gemeente Laren

Nieuwjaarstoespraak van burgemeester Nanning Mol

Mensen

LAREN “Het nieuwe jaar is begonnen met veel knallen, maar ook met klokgelui van de Sint Jansbasiliek”, aldus de burgemeester

“De nieuwjaarsnacht is zonder incidenten verlopen in Laren. Mijn dank gaat uit naar iedereen die daarbij heeft meegeholpen en klaarstond om in te grijpen als het mis mocht gaan. De brandweer, de politie en onze BOA’s. En laten we onze mensen van de buitendienst niet vergeten die ervoor hebben gezorgd dat ons dorp er weer netjes bijligt. De inwoners waren ook onmisbaar de afgelopen decembermaand. Er zijn fysiek en digitaal activiteiten voor onze jongeren georganiseerd, kerststollen rondgebracht, twee kerstwensbomen opgezet en er is een prachtige Larense kerstfilm gemaakt waar het halve dorp aan meewerkte. Ik wil alle dorpsgenoten die ervoor hebben gezorgd dat we veilig, gezond en toch gezellig de feestdagen hebben kunnen vieren bedanken.

Corona afschudden

Dit jaar gaan we corona van ons afschudden en de erfenis ervaren want we zijn kwetsbaar gebleken. Voor een volgende keer weten we dat we sneller moeten reageren. En dat we dezelfde eensgezindheid moeten tonen en we gaan bouwen aan herstel. Veilig en verantwoord gaan we ervoor zorgen dat u weer kunt leven en genieten. Dat Singer Laren, het Brinkhuis, onze sportverenigingen en scholen, onze unieke winkels en horeca de deuren weer kunnen openen. We weten nog niet wanneer dat kan, maar het gaat gebeuren. Dit vraagt nog wel offers en discipline van ons allemaal. Jong en oud. Want totdat we gevaccineerd zijn, moeten we afstand houden.

Meer samen leven

Welke samenleving krijgen we terug? Ik hoop net zo mooi als voor corona. Maar wel eentje waarin we nog iets meer samen leven. Een grote crisis overleef je alleen als je elkaar stevig vasthoudt en als er genoeg mensen zijn om onze vitale functies te bemensen. Verpleegkundigen, artsen, brandweerlieden, agenten, BOA’s en leraren. Onze samenleving kan niet zonder hen. Maar we hebben tekort. Dat ervaren we elke dag, ook in Laren. Daarom moeten we ze koesteren, waarderen, beschermen en ervoor zorgen dat ook onze kinderen willen kiezen voor een carrière in de zorg, de veiligheid of het onderwijs.

Nieuwe wethouder

Het college en de gemeenteraad gaan ook weer aan de slag. Karin van Hunnik heeft helaas afscheid genomen, maar we verwelkomen een nieuwe wethouder, Jan den Dunnen. Hij gaat verder met het stevig en betaalbaar houden van het sociaal domein. Verder worden er woningen en appartementen gebouwd. We gaan door met het regenklaar maken van Laren, de ontwikkeling van Crailo gaat verder en er komen nieuwe clubhuizen voor SV Laren’99 en scoutingclub Maggy Lekeux. Het gemeentebestuur gaat aan de slag met het centrum. Winkels, restaurants, cafés, musea en theaters krijgen overal in Nederland zware klappen. Wij kunnen hen en onszelf helpen door ervoor te zorgen dat ons dorp een aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum houdt, waarin bewoners en bezoekers kunnen genieten en naar terugkeren. De Brink blijft de Brink... en die gaan we heel netjes onderhouden. Een hoogtepunt in 2021 wordt de viering van 500 jaar Johanneskerk, het oudste monument van Laren, dat dit jaar volledig gerestaureerd de deuren weer opent!

Verkiezingen

We gaan ons ook voorbereiden op de verkiezingen. In maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen en we gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat u veilig kunt stemmen. We zoeken nog leden voor de stembureau’s en doen graag een beroep op uw hulp! Ook beginnen de voorbereidingen van de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Want in maart 2022 gaat u naar de stembus om te kiezen voor een nieuwe gemeenteraad. Dat betekent dat dit jaar politieke partijen hun verkiezingsprogramma gaan schrijven en op zoek gaan naar mensen die zich verkiesbaar willen stellen. Voor hen ligt een stevige, maar mooie opgave. Laren is een zelfstandige gemeente maar zelfstandig blijven we alleen als we de boel op orde houden en in staat zijn de problemen van onze inwoners op te lossen. Dat lukt tot nu toe goed. Maar het blijft een uitdaging om de begroting sluitend te krijgen. De kosten voor gezondheidszorg en jeugdhulp blijven stijgen. Als we Laren financieel gezond willen maken en goede voorzieningen willen houden, moeten we creatieve maatregelen nemen. Meer zorg en hulp voor ouderen en jongeren lokaal aanbieden, meer functies combineren in bijvoorbeeld het Brinkhuis en samen met onze buren Blaricum en Eemnes taken binnen de BEL slimmer organiseren. Als burgemeester hecht ik aan een open debat, waarbij zoveel mogelijk inwoners zich betrokken voelen. Daarom wil ik de politiek, en daarmee de politieke partijen, een verzoek doen. Ga aan de slag met uw visie op de toekomst van Laren. Gebruik dit jaar om met inwoners en met elkaar het gesprek aan te gaan. Verken de uitdagingen waar ons dorp voor staat, stel vragen en formuleer oplossingen. En biedt de inwoners perspectief met een politieke visie die robuust en duurzaam is.” 

De toespraak is via youtu.be/h0LEgValuEc te bekijken.

Uit de krant