Impressie van de nieuwe woonwijk Crailo.
Impressie van de nieuwe woonwijk Crailo. Beeld: Projectbureau | GEM Crailo B.V.

‘Bestemmingsplan Buurtschap Crailo flexibel en globaal van opzet’

Buurt / wijk

LAREN - Een nieuwe mijlpaal voor Buurtschap Crailo. De colleges van de drie betrokken gemeenten, Laren, Gooise Meren en Hilversum, hebben, voor zover het hun grondgebied betreft, groen licht gegeven om het ontwerp bestemmingsplan van deze nieuwe, ‘duurzame en autoluwe wijk in procedure te brengen.

Voorafgaand aan de besluitvorming door de drie gemeenteraden - zij beslissen rond de zomer van 2021 - worden de stukken halverwege deze maand ter visie gelegd en kunnen er zienswijzen worden ingediend.

In december 2017 besloten de drie gemeenten samen de handen ineen te slaan om een woonwijk te ontwikkelen in het hart van het Gooi: Buurtschap Crailo. Voor de uitvoering van de plannen is per 1 mei 2018 de GEM Crailo B.V. opgericht. Samen met omwonenden en partners is men aan de slag gegaan om concreet invulling te geven aan de hoge en diverse ambities voor het buurtschap. Dat heeft geresulteerd in een stedenbouwkundig- en landschapsplan, dat in maart 2020 door de drie gemeenteraden is goedgekeurd.

Speerpunten in het plan zijn een slimme mobiliteitsoplossing met toepassing van elektrische vervoersmiddelen, de keuzes met betrekking tot een energie-positieve ontwikkeling en een vergroting en versterking van de biodiversiteit. Bij dit alles zijn bestaande landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten een belangrijke onderlegger.

De nieuwe wijk langs de A1 telt straks, is de planning, 590 woningen: 194 sociaal, 160 midden en 236 duur. Daarnaast is er ruimte voor vijf hectare bedrijvigheid. In de brief aan de gemeenteraden schrijven de betrokken wethouders dat het bestemmingplan Buurtschap Crailo ‘flexibel en globaal’ van opzet is. “Dit betekent dat waar mogelijk en nodig de specifieke onderdelen in het plan worden vastgelegd (zoals de cultuurhistorische waarden en de belangrijke ecologische en landschappelijke structuren) en waar nodig flexibiliteit wordt betracht bij die onderdelen die in de komende jaren verder worden uitgewerkt.” Voorbeelden van deze onderdelen zijn de woonvelden in deelgebied Op de Hei, het entreegebied en het bedrijventerrein.

Ondergrondse fiets/voetgangerstunnel

Punt van aandacht is tevens de bereikbaarheid van het OV knooppunt bij Tergooi en specifiek het verbeteren van de veiligheid van het kruispunt daar voor fietsers en voetgangers. Uit het eerder gemelde onderzoek blijkt dat een ondergrondse fiets/voetgangerstunnel in het verlengde van het Gebed zonder End zeer goed scoort op alle aspecten als het gaat om verkeersveiligheid en doorstroming. “Het bestemmingsplan Buurtschap Crailo houdt ruimtelijk rekening met de mogelijke realisatie van een dergelijke tunnel, waardoor het bestemmingsplan bij eventuele aanpassing van het knooppunt geen wijziging of herziening behoeft”, aldus de wethouders. Belangrijk punt is nog wel wie van de betrokken partijen welk bedrag op tafel legt om te komen tot een sluitende financiering. “Het project is via de regio aangemeld voor de rijkssubsidie bouwimpuls.”

(Test gaat verder onder de foto)


Laan van Crailo - Projectbureau Crailo

De betrokken wethouders geven aan bijzonder trots te zijn op wat er nu voorligt: “Een plan waar wonen, werken, duurzaamheid, mobiliteit en natuur op een bijzondere manier met elkaar worden verbonden.” Wethouder Arno Scheepers van Hilversum benadrukt dat duurzaamheid en werkgelegenheid elkaar niet in de weg hoeven te zitten: “Ik ben ontzettend blij dat er binnen het prachtige, duurzame Buurtschap Crailo ook veel ruimte is voor ondernemers en bedrijvigheid. Dat geeft een mooie impuls aan de werkgelegenheid in onze regio.” 

Wethouder Jorrit Eijbersen van Gooise Meren is met name verguld over de wijze waarop invulling is gegeven aan het woningbouwprogramma van in totaal 590 woningen: “Op één van de mooiste plekken in ‘t Gooi bouwen we betaalbare woningen voor iedereen, zodat nu én in de toekomst iedereen kan blijven genieten van al het moois en goeds dat onze regio te bieden heeft. Dat is een prestatie op zich.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Het Kolonel Palmensemble - SVP Architectuur en Stedenbouw

Collega-wethouder Ton Stam van Laren is blij dat de groene ambities in de plannen overeind zijn gebleven. “Het buurtschap kenmerkt zich met een geheel eigen identiteit op het gebied van ecologie, natuur en duurzaamheid. Die groene ambities hebben de drie gemeenteraden ook omarmd. In de komende jaren zal dit unieke buurtschap vorm en invulling gaan krijgen, en zullen de nieuwe bewoners midden in de natuur wonen. Wie zou daar niet willen wonen?”

De ter visie legging vindt in alle drie de gemeenten tegelijkertijd plaats voor een periode van zes weken. De exacte data en de linkjes naar de documenten op ruimtelijkeplannen.nl (het landelijk portaal voor bestemmingsplannen) komen tegen die tijd op de website van Crailo te staan.

Uit de krant