ZorgStart is onderdeel van een maatregelenpakket van de regiogemeenten om werkgevers te ondersteunen en de werkgelegenheid op peil te houden.
ZorgStart is onderdeel van een maatregelenpakket van de regiogemeenten om werkgevers te ondersteunen en de werkgelegenheid op peil te houden. Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

ZorgStart biedt kansen voor alle inwoners op zoek naar werk in de zorg

Algemeen

REGIO Trots is Annette Wolthers, wethouder in Hilversum en voorzitter van het regionaal overleg Werk en Inkomen, omdat zorginstellingen, onderwijs en gemeenten zo snel en proactief hebben geschakeld om ZorgStart mogelijk te maken. “ZorgStart is geen tekentafelding, maar een concreet en fantastisch antwoord op de personeelstekorten in de zorg.”

De aantallen zorgvacatures in Gooi en Vechtstreek zijn enorm hoog, benadrukt ook Esther Hoekzema, directeur van Vitaal Thuiszorg met 800 medewerkers in dienst. “Alleen al in deze regio komen we 1225 verzorgenden en verpleegkundigen te kort.”

Smaakmaker

Vitaal Thuiszorg doet er zelf van alles aan om medewerkers aan te trekken. Zo is de thuiszorgorganisatie samen met twee andere werkgevers uit de Regio Gooi en Vechtstreek benoemd tot ‘Smaakmaker’. Dit zijn werkgevers die zich hebben ingezet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen of te houden. Toch zijn er grenzen aan de mogelijkheden, volgens de directeur van deze zorginstelling. “Veel mensen die nu buiten de zorg werkzaam zijn overwegen een baan in onze sector. Dat is geweldig, maar de ervaring leert dat zij veel begeleiding nodig hebben om een mismatch te voorkomen. Begeleiding die wij door ons personeelstekort niet altijd kunnen bieden. De kans op een succesvolle landing in de zorg is veel groter nu wij samen met de coaches van ZorgStart dit traject gaan oppakken.”

ZorgStart is een van de acht projecten binnen de twee regionale arbeidsmarktprogramma’s om inwoners aan het werk te krijgen. “Met ZorgStart willen wij alle inwoners bereiken die een baan in de zorg overwegen, maar hiervoor nog niet de juiste diploma’s hebben”, legt Erik Huijzer, betrokken bij de uitvoering van dit project, uit. “Iedereen kan zich via zorgstart.nl aanmelden om met ons in contact te komen.”

Wie zich aanmeldt, ontvangt na een voorlichting en intake een persoonlijk advies over de mogelijkheden en route naar een (leer-werk)baan in de zorg. Werkgevers worden vanuit ZorgStart ondersteund en gefaciliteerd bij de instroom van nieuwe medewerkers. Op dit moment doen zeven zorgorganisaties en vier opleiders mee met ZorgStart. Huijzer: “De deur staat wijd open voor andere werk- en onderwijsgevers. Zij kunnen op elk moment instappen in het project.”

Coaches

Volgens Esther Hoekzema kunnen zorginstellingen dankzij ZorgStart mogelijke kandidaten een breder aanbod bieden. “Stel dat iemand bij ons niet de ideale baan vindt, dan houdt het nu vaak op. Binnen ZorgStart kunnen de coaches samen met de werkzoekenden schakelen naar een andere leerroute of zorginstelling. Het zou zomaar kunnen dat deze kandidaat ergens anders in de zorg wel de baan van zijn of haar leven vindt. Dat vind ik een grote meerwaarde van deze samenwerking.”

De samenwerking binnen ZorgStart is uniek in Nederland, volgens Annette Wolthers. “Een initiatief voor werk in de zorg, waar iedereen terecht kan - zij-instromers, uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers, maar ook niet-uitkeringsgerechtigden en jongeren zonder startkwalificatie - voor alle functies in de zorg van mbo-1- tot en met hbo-niveau, zoiets bestaat nog niet. Zeker nu de vraag naar begeleiding van werk naar werk door de coronacrisis groter is dan ooit, is ZorgStart het schoolvoorbeeld van een staaltje doortastendheid door zowel werkgevers als opleiders. Samen met de gemeenten in de regio bieden zij met individuele begeleiding op maat een antwoord op wat er nu speelt in de arbeidsmarkt.”

Uit de krant